gorenjci.si gorenjci.si
xZORE Marta
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik
ZORE Marta ZORE Marta ZORE Marta ZORE Marta ZORE Marta ZORE Marta ZORE Marta ZORE Marta ZORE Marta ZORE Marta Zapri ZORE Marta
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

ZORE, Marta


Rojena: 
21. avgust 1964, Kranj
Umrla:  , error


Občina: 
KranjŽe pri štirinajstih letih je bila organistka, pevka in zborovodkinja v cerkvi. Pri petnajstih letih jo je petja učila Sabina Hajdarevič v Kranju. Kot sopranistka okteta glasbene šole Kranj je nastopila na mnogih koncertih v Sloveniji in Jugoslaviji.
Na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani se je učila solopetja in saksofona. Študij je nadaljevala na Akademiji za glasbo pri profesorici Olgi Gracelj.
Kot pevka in saksofonistka je nekaj let z različnimi zasedbami natopala po vsej zahodni Evropi.  Ob vrnitvi v domovino se je zaposlila v Ljubljanski operi. Po nekaj mesecih petja v opernem zboru je leta 1992 debitirala kot solistka v vlogi Olimpije v Hoffmanovih pripovedkah. Sledila je glavna ženska vloga Rosine v Seviljskem brivcu. Ob stoletnici ljubljanske opere je dobila eno glavnih vlog v Golobovi stvaritvi Krpanova kobila. Po dveh letih prepevanja v operi se je odločila za status svobodne umetnice.
Sodelovala je v zasedbi New Swing Singers, z Big Bandom in simfoničnim orkestrom RTV Slovenije je snemala za radijski arhiv, posnela je veliko odmevnih televizijskih oddaj z mnogimi odličnimi glasbeniki. Z lastno skladbo »Še si tu« je zmagala na festivalu Melodije morja in sonca leta 1995.
Sodelovala je na fotografskih in slikarskih razstavah (Celje, Ljubljana, Maribor, Kostanjevica…) kot saksofonistka, ustvarjalka zvočne kulise, pevka in fotografski model. V Ljubljani, Kranju in Domžalah je v letih 1994 do 2005 vodila zelo obiskane glasbene delavnice za otroke, zatem pa se je specializirala izključno za pouk solo petja. Od leta 2001 pa do leta 2005 je posnela sedem zgoščenk za otroke s skupnim naslovom Zvonček.
Kot producentka in avtorica je v Berlinu v letih 2006 in 2007 vodila snemanje vrhunskih nemških glasbenikov in igralcev. Z njimi je posnela musical Anna und Denis, ki je leta 2007 izšel na štirih zgoščenkah. V njem je nastopila  v vlogi čarovnice kot pevka in igralka. Projekti so bili odlično ocenjeni tudi na Goethejevem in Avstrijskem institutu.
Polega tega je izdala še 3 albume:  Še si tu (1995), Povej mi, zakaj (1998), Nekje, kjer se je ustavil čas (2000). Kmalu pa bo izšla  njena  nova pop-rock zgoščenka, katere avtorica je sama.  Literatura
K. Božič: Obsedena z glasbo, Jana 1995, št. 31, str.10, 35
M. Čermak: Marta Zore, Stop 1997, št. 33, str. 66
S. Dodik: Po čustvih in pameti, Naša žena 2001, št. 8, str. 24
I. Kavčič: Upam, da zdaj vsi verjamejo, da zares igram saksofon. Gorenjski glas 1998, št. 23, str. 30
R. Škrjanc: Igrivo v svet glasbe, Ločanka 2000, št. 8, str. 23
error


Glej tudi

link   Slolyrics - besedila pesmi
link   Genspot
link   Akordi


Prispeval/-a: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 29.9.2009, Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5