gorenjci.si gorenjci.si
xZAPLOTNIK Nejc
Foto: arhiv knjižnice
Galerija slik
ZAPLOTNIK Nejc ZAPLOTNIK Nejc ZAPLOTNIK Nejc ZAPLOTNIK Nejc ZAPLOTNIK Nejc ZAPLOTNIK Nejc ZAPLOTNIK Nejc ZAPLOTNIK Nejc ZAPLOTNIK Nejc ZAPLOTNIK Nejc Zapri ZAPLOTNIK Nejc
Foto: arhiv knjižnice
Foto: arhiv knjižnice
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

ZAPLOTNIK, Nejc


Rojen: 
15. april 1952, Kranj
Umrl:  24. april 1983, Manaslu (Himalaja) error


Občina: 
KranjV rojstnem Kranju je končal osnovno šolo in gimnazijo, v Ljubljani je dva semestra študiral na Filozofski fakulteti, pozneje  se je prepisal na Fakulteto za telesno kulturo, kjer je večidel študiral ob delu. Nekaj časa je delal na kranjski Službi družbenega knjigovodstva, pet let pa je bil učitelj športne vzgoje na OŠ Staneta Žagarja v Kranju.
V vrste alpinistov je stopil leta 1969, kmalu je postal alpinist in gorski reševalec, v alpinistični šoli pa je deloval kot inštruktor.
Opravil je nad 350 vzponov vseh težavnostnih stopenj po Evropi, Afriki in Severni Ameriki. Veliko je plezal sam, izvedel več kot 30 prvenstvenih vzponov doma in na tujem, nekaj zahtevnih zimskih ponovitev in več ekstremnih smučarskih spustov. Bil je med redkimi na svetu, ki so se povzpeli na tri osem-tisočake: Makalu (1975), Gašerbrum (1977) in Everest (1979), vse po novih prvenstvenih smereh.
Zgodovina slovenskega alpinizma uvršča Nejca Zaplotnika med začetnike ekstremnega alpinističnega smučanja čez stene. Presmučal je severno steno Kočne, Skute, spustil se je z Mlinarskega sedla, z vrha Triglava, s strehe Jalovca.
Najpomembnejši del Zaplotnikovega alpinističnega udejstvovanja so odprave v Himalajo in Karakorum.
Celotno alpinistično udejstvovanje je leta 1977, s soplezalcem Andrejem Štremfljem, kronal z vzponom na Everest (8848 m). Kot prva Slovenca sta stala na najvišji gori sveta.
Tragično je umrl pod južno steno osemtisočaka Manasluja v Himalaji.

Imel je izreden dar za pisanje. Pisal je članke v Planinskem vestniku in Alpinističnih razgledih. Njegova knjiga Pot (1981) je postala nenadomestljiv del kakovostne planinsko-alpinistične literature in je bila večkrat ponatisnjena (1983, 1985, 1990, 2000, 2006, 2009).

Nejc Zaplotnik je dobil leta 1976 državno odlikovanje red zaslug za narod z zlato zvezdo, istega leta tudi zlati znak SOFK, leta 1979 je prejel Bloudkovo nagrado za odpravo na Everest. Leta 2003 je bil (posmrtno) razglašen za častnega občana Kranja.

Knjižno delo:
Pot, Ljubljana 1981 (že devet ponatisov)


Literatura
M. Raztresen: Nejc Zaplotnik - Kultni plezalec generacij, Poti h goram - tretja kronika kranjskih planincev, Kranj 2011, str. 244-251
R. Šugman: Sto slovenskih športnikov, Ljubljana, 2004
Ž. Kozinc, V. Grošelj: Pot k očetu, Ljubljana, 1998
error


Glej tudi

link   Wikipedija
link   Gore in ljudje
link   Dobro jutro
link   Planinska zveza Slovenije
link   Gore in ljudje
link   Mestna občina Kranj (9. seja sveta, 5.11.2003, točka 7b)


Prispeval/-a: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 16.4.2018, Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5