gorenjci.si gorenjci.si
xVOLARIČ Jože
Foto: arhiv knjižnice
Galerija slik
VOLARIČ Jože VOLARIČ Jože VOLARIČ Jože VOLARIČ Jože VOLARIČ Jože VOLARIČ Jože VOLARIČ Jože VOLARIČ Jože VOLARIČ Jože VOLARIČ Jože Zapri VOLARIČ Jože
Foto: arhiv knjižnice
Foto: arhiv knjižnice
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

VOLARIČ, Jože


Rojen: 
1. januar 1932, Banova Jaruga (Hrvaška)
Umrl:  september 2012, error


Občina: 
KranjOče je bil ameriški Slovenec, ki se je 1919 vrnil iz Amerike, po rodu s Primorske, mati pa Madžarka. Mladost je preživel na Kreševinah in v Stupovači na Hrvaškem. Po končani vojni se je 1947 vpisal na rudarsko industrijsko šolo v Lendavi, kjer je leto pozneje spoznal svojo bodočo ženo Zlato.
Vsa povojna leta se je  izobraževal na rudarskem in kovinarskem področju, postal strojni inženir in profesor industrijske pedagogike. V Prekmurju je delal v industriji in šolstvu, kot profesor in ravnatelj na Srednji tehniški šoli v Lendavi, dokler se ni 1965 z družino preselil v Kranj. Do upokojitve 1990 je na srednji tehniški šoli  delal kot profesor, vodja delavnic in zadnjih 10 let kot pomočnik ravnatelja. Od 1971 živi in ustvarja na Kokrici pri Kranju.
Ves čas šolanja je že pesnil in sodeloval v krožkih in šolskih glasilih, s pisanjem pesmi pa resno nadaljeval šele v 80-ih prejšnjega stoletja. Kipariti, točneje ustvarjati v tehniki električno obločnega varjenja jekla, je začel nekaj let prej in že 1976 imel šest samostojnih in tri skupinske razstave v Kranju, Ljubljani, Jesenicah in na gradu Bogenšperk. Do danes je nanizal preko 100 samostojnih in prek 300 skupinskih razstav doma in v tujini. V več krajih ima stalne kipe in eksponate, doma na vrtu pa 100 večjih kovinskih skulptur. Dolga leta je bil predsednik Haiku društva Slovenije in predsednik Sekcije umetnostnih varilcev, kovačev in livarjev Plamen pri Društvu za varilno tehniko Ljubljana.
Izdal je številne zbirke aforizmov, haikujev, peterostišij, sonetov, otroških pesmi in esejev.Literatura
C. Avguštin: Kiparstvo Jožeta Volariča, Snovanja 1977, št. 2, str. 36
J. Volarič: Delček moje poti okrog sveta, Kranj 2004
J. Volarič: Paberki mojih misli, Kranj 1985
J. Volarič: Podobe iz prebedenih stanj, Kranj 2000
Š. Žabkar: Veš, kipar svoj dolg, Gorenjski glas 1999, št. 72, str. 18
Šopek odkorakanega veselja, Kranj 1997
error


Glej tudi

link   Domaca stran


Prispeval/-a: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 12.10.2012, Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5