gorenjci.si gorenjci.si
xVENCELJ Petra
Foto: Matic Zorman
Galerija slik
VENCELJ Petra VENCELJ Petra VENCELJ Petra VENCELJ Petra VENCELJ Petra VENCELJ Petra VENCELJ Petra VENCELJ Petra VENCELJ Petra VENCELJ Petra Zapri VENCELJ Petra
Foto: Matic Zorman
Foto: Matic Zorman
Foto: arhiv Mestne občine Kranj
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

VENCELJ, Petra


Rojena: 
19. marec 1967, Kranj
Umrla:  , error


Občina: 
KranjŠtudirala je geografijo in umetnostno zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je kot Zoisova štipendistka diplomirala iz politične geografije in sodobne slovenske umetnosti. Zatem je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani opravila še študij likovne teorije.
V času šolanja se je deset let aktivno ukvarjala z alpinizmom in prostim plezanjem. Kot vrhunska plezalka je opravila številne vzpone in proste ponovitve smeri doma in v tujini. Dvakrat je bila razglašena za najboljšo plezalko v državi. Leta 1990 je v Londonu na odprtem pokalu osvojila pokal viceprvakinje Velike Britanije.
Danes opravlja poklic samostojne umetnostne kritičarke in kustodinje ter predavateljice in publicistke. Doslej je predstavila preko 200 domačih in tujih likovnih ustvarjalcev.
Je članica Društva slovenskih likovnih kritikov, Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva, Geografskega društva Gorenjske in mednarodnega društva likovnih kritikov AICA.
Leta 2008 je skupaj z Matjažem Chvatalom napisala vodnik po Gorenjski, ki je preveden tudi v 6 svetovnih jezikov. Z istim soavtorjem je leta 2009 preuredila in vsebinsko dopolnila knjigo Slovenija vodnik, tudi v šestih jezikih, za Mladinsko knjigo pa je prispevala vsebine in fotografije za vodnik Poti za vse dni (2012) in Veliki atlas Slovenije (2011). Literatura
M. Naglič: Vodnik po Gorenjski, Gorenjski Glas 28.8.2009, št. 68, str. 15
M. Chvatal, P. Vencelj: Gorenjska, Golnik 2008
error


Glej tudi

link   Fakulteta za šport, LJ
link   bizi.si
link   Gorenjskiglas.si
link   Gorenjskiglas.si
link   kranj.si
link   Gorenjskiglas.si
link   Domaca stran


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 20.1.2015, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5