gorenjci.si gorenjci.si
xURBANC Boris
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
URBANC Boris URBANC Boris URBANC Boris URBANC Boris URBANC Boris URBANC Boris URBANC Boris URBANC Boris URBANC Boris URBANC Boris Zapri URBANC Boris
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

URBANC, Boris


Rojen: 
15. avgust 1957, Goriče pri Golniku
Umrl:  , error


Občina: 
KranjOsnovno šolo je obiskoval v Goričah in Kranju. Po končani srednji šoli je sledil vpis na tedanjo Visoko šolo za telesno kulturo v Ljubljani, kjer je leta 1981 diplomiral.
Služboval je kot profesor športne vzgoje na osnovni šoli Franceta Prešerna, od leta 1996 dalje pa je zaposlen na Gimnaziji Kranj.

Leta 1977 je postal član kegljaškega kluba Triglav Kranj, kjer je pokazal svoj talent in neverjetno voljo do treningov. Po sedmih letih je prestopil v ljubljanski klub Gradis, kjer se je uveljavil na področju bivše države Jugoslavije in v mednarodnem prostoru. Med letoma 1988-1996 je na svetovnih prvenstvih nastopal najprej za jugoslovansko, nato za slovensko reprezentanco. Osvojil je pet zlatih medalj. Leta 1988 posamezno in v paru z Nikolo Dragašem v Budimpešti, leta 1990 v dvojicah z Albinom Juvančičem v Innsbrucku, v letih 1992 in 1994 pa za reprezentanco Slovenije. Z ekipo Jugoslavije je leta 1988 in 1990 osvojil tudi dve bronasti medalji. Na svetovnem prvenstvu leta 1990 je s 1010 podrtimi keglji postavil svetovni rekord.
Poleg Triglava in Gradisa je nastopal še za naslednje klube: Medveščak Zagreb, RotWeiss iz Nemčije, Prosol-Stiking Ljubljana, Rudar Trbovlje in Siliko Kranj.

Že v času aktivne kariere se je preizkusil kot organizator kegljaških turnirjev. Leta 2001 je v Kopru s sodelavci organiziral turnir svetovnih prvakov. Poleg 16-tih najboljših kegljačev, med katerimi je zmago slavil prav B. Urbanc, so na revialni tekmi nastopili nekateri znani slovenski športniki: Srečko Katanec, Ivo Daneu, Miro Cerar, Franci Petek, Miran Stanovnik in drugi.

Leta 2008 je ob zaključku 30-letne športne poti in 20-letnici dvojne krone iz Budimpešte postavil temelje za organizacijo mednarodnih veteranskih tekmovanj. Začelo se je v Kranju, nadaljevalo v Apatinu, Liberecu in Pragi. Naslednji organizator bo Bečej v Srbiji.

Vir: zapis Borisa Urbanca, april 2011
Literatura

Osebnosti, od M do Ž, Ljubljana 2008
Enciklopedija Slovenije, 14. zvezek, Ljubljana 2000

error


Glej tudi

link   Kegljaški klub Triglav
link   Gorenjski glas
link   kegljaska-zveza.si
link   Gorenjskiglas.si


Prispeval/-a: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 18.4.2011, Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5