gorenjci.si gorenjci.si
xURANIČ KADUNC Francka
Foto: Zbornik občine Šenčur 2006
Galerija slik
URANIČ KADUNC Francka URANIČ KADUNC Francka URANIČ KADUNC Francka URANIČ KADUNC Francka URANIČ KADUNC Francka URANIČ KADUNC Francka URANIČ KADUNC Francka URANIČ KADUNC Francka URANIČ KADUNC Francka URANIČ KADUNC Francka Zapri URANIČ KADUNC Francka
Foto: Zbornik občine Šenčur 2006
Foto: Zbornik občine Šenčur 2006
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

URANIČ KADUNC, Francka


Rojena: 
leto 1919, Javornik - Koroška Bela pri Jesenicah
Umrla:  leto 1996, Srednja vas pri Šenčurju error


Občina: 
ŠenčurRodila se je v družini železarskega delavca. Pred drugo svetovno vojno se je družina preselila v Srednjo vas pri Šenčurju. Izučila se je za šiviljo in zaposlila v Kranju. V Srednji vasi si je ustvarila družino.
V prostem času se je rada pridružila šenčurskih amaterskim gledališčnikom. Njena prva vloga je bila v igri Pričarani ženin.  Izkazala se je v igrah Divji lovec, Razvalina življenja, Za staro pravdo in v komediji Revizor. Po koncu druge svetovne vojne je z dekleti in otroci pripravila miting, s katerim so gostovali po okoliških krajih.  V Prosvetnem društvu Šenčur, pod vodstvo ljudskega režiserja Janeza Moharja, je delovala kot igralka, maskerka, šepetalka in režiserjeva svetovalka v igrah Razvalina življenja, Plavž, Miklova Zala, Veronika Deseniška itd. Režirala je tudi igro Trije vaški svetniki, mladinsko igro Pogumni Tonček in dramo Sin.
Napisala je tudi spomine, ki so prvi pomembnejši zapis o igralski dejavnosti v Šenčurju. Popisala je tudi tragedijo 40 talcev.
Literatura
Pod Jurijevim klobukom, Zbornik občine Šenčur 2006
error


Glej tudiPrispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 26.11.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5