gorenjci.si gorenjci.si
xTUTTA Klavdij
Foto: Iztok Zupan
Galerija slik
TUTTA Klavdij TUTTA Klavdij TUTTA Klavdij TUTTA Klavdij TUTTA Klavdij TUTTA Klavdij TUTTA Klavdij TUTTA Klavdij TUTTA Klavdij TUTTA Klavdij Zapri TUTTA Klavdij
Foto: Iztok Zupan
Foto: Iztok Zupan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

TUTTA, Klavdij


Rojen: 
12. maj 1958, Postojna
Umrl:  , error


Občina: 
KranjOtroštvo je preživel v Novi Gorici. S Šole za oblikovanje v Ljubljani se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral pri grafiku in slikarju Bogdanu Borčiču. Pri njem je opravil podiplomski študij grafike. Specialko iz grafike je končal leta 1984.
Je predstavnik tako imenovane nove podobe. Pogost motiv je mediteranska pokrajina, ki jo je preobrazil v mitično pokrajino. Njegovo slikarstvo je zelo barvito in polno simbolne ikonografije (motivi žrtvenih bikov, menhirjev, obarvane ptice …). Ustvaril je nekaj prepoznavnih slikarskih ciklov: Stekleni objekti (2004), Potovanje sonca (2005-2007), Mavrični cikel (2007), Potovanje po Mediteranu (2006-2007).
Za Klavdija Tutto je značilno eksperimentiranje z različnimi izraznimi mediji. Znani so njegovi poslikani leseni objekti, ki jih je sestavlja v različne kompozicije.

Za svoje delo je prejel številne domače in mednarodne nagrade in priznanja: odkupna nagrada na bienalu akvarela Jugoslavije v Karlovcu (1985), premija prix na 7. bienalu male grafike, Cadaques in Barcelona (1988), Seul, odkupna nagrada na Busan Biennalseul (1992), zlata strela Nedeljskega dnevnika na trienalu na Satiro-aritas (1998), velika Prešernova plaketa mestne občine Kranj – za likovno dejavnost (2002), Bevkova nagrada  mestne občine Nova Gorica za 25-letno delo na likovnem področju (2002), Paul Harris Fellow, Rotary international, Ženeva – Kranj (za likovne donacije, 2004), Prešernova nagrada mestne občine Kranj, LD Kranj (kot član likovnega društva Kranj, 2006).

Dela in živi v Kranju. Imel je že več kot 190 samostojnih razstav. Poleg tega pa je sodeloval tudi pri več skupinskih razstavah. Leta 1981 se je včlanil v Društvo likovnih umetnikov Slovenije. Leta 1992 pa je bil izvoljen za predsednika Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije. Na Sinjem Vrhu je leta 1993 organiziral likovno delavnico »Slovenija odprta za umetnost«, ki poteka že več let.Literatura
Osebnosti. Ljubljana, 2008
Po poti mediteranskih metamorfoz. Kranj, 2007
error


Glej tudi

link   Sloart
link   Galerija 2
link   Petra Vencelj - likovna kritika
link   Medana art


Prispeval/-a: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 19.10.2009, Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5