gorenjci.si gorenjci.si
xTEPINA Rastislav Rastko
Foto: Anka Bulovec
Galerija slik
TEPINA Rastislav Rastko TEPINA Rastislav Rastko TEPINA Rastislav Rastko TEPINA Rastislav Rastko TEPINA Rastislav Rastko TEPINA Rastislav Rastko TEPINA Rastislav Rastko TEPINA Rastislav Rastko TEPINA Rastislav Rastko TEPINA Rastislav Rastko Zapri TEPINA Rastislav Rastko
Foto: Anka Bulovec
Foto: Anka Bulovec
Foto: Neznan
Foto: Janko Eržen
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

TEPINA, Rastislav Rastko


Rojen: 
26. avgust 1959, Kranj
Umrl:  , error


Občina: 
KranjŽe kot otrok je stopil na odrske deske (prvič pod režijskim vodstvom Boža Šprajca) pri Delavsko prosvetnem društvu Svoboda Stražišče (Rdeča Kapica, Pastirček Peter in kralj Briljantin). Svojo amatersko gledališko kariero je nadaljeval v Naklem (KUD Dobrava: Avtobusna postaja, Mišolovka) in Igralski skupini Prešernovega gledališča v Kranju (Razrganci, Samomorilec, Afera, Maček v žaklju...). V taistem Prešernovem gledališču je nekaj časa nastopal tudi pri lutkovni skupini Saše Kumpa (Rdeča kapica, Debela repa). Kasneje, po ponovni profesionalizaciji tega kranjskega gledališča, je gostoval v bližnjih polpoklicnih ustanovah: ljubljanskem Šentjakobskem gledališču (Ozri se v gnevu), jeseniškem Gledališču Toneta Čufarja (Škrjanček, Haldol depo, Podeželanka), KUD Pirniče (Trije vaški svetniki)... Leta 1997 je s somišljeniki ustanovil potujoče gledališče Kranjski komedijanti, kjer opravlja vlogo intendanta gledališča. Občasno pa še vedno režira in igra – zlasti klasične pravljične predstave za otroke in mladino.

Leta 1986 pričenja nastopati z lajno. Od leta 1990 dalje je edini registrirani lajnar v Sloveniji (s statusom »svobodnega umetnika«). V sezoni 2008/09 s finančno pomočjo Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za kulturo izobrazi nove lajnarje in lajnarke iz ranljivih skupin (invalidi in pripadniki etničnih skupin bivše Jugoslavije). Od tedaj ta skupina - Kovček svetlobe, pod njegovim vodstvom nastopa z uličnim gledališčem po Sloveniji in ostalih evropskih državah.

Z manjšimi vlogami je nastopil v nekaterih filmih (Na klancu, Pod sinjim nebom, Zvenenje v glavi, V senci...) in reklamah.

Nagrajen je bil z Malo Prešernovo plaketo, dvakrat z Zlato Linhartovo značko in Severjevo nagrado. V letu 2009 je kranjski Mestni svet s preglasovanjem zavrnil soglasni predlog pristojne komisije, da se mu dodeli Velika Prešernova plaketa.

Literatura

error

Izdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5