gorenjci.si gorenjci.si
xSTUŠEK Janko Sebastijan
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
STUŠEK Janko Sebastijan STUŠEK Janko Sebastijan STUŠEK Janko Sebastijan STUŠEK Janko Sebastijan STUŠEK Janko Sebastijan STUŠEK Janko Sebastijan STUŠEK Janko Sebastijan STUŠEK Janko Sebastijan STUŠEK Janko Sebastijan STUŠEK Janko Sebastijan Zapri STUŠEK Janko Sebastijan
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

STUŠEK, Janko Sebastijan


Rojen: 
14. maj 1947, Bohinjska Bistrica
Umrl:  , error


Občina: 
RadovljicaRojen je bil v petčlanski družini. Je poročen, oče treh otrok in skupaj z delom družine stanuje v Lescah.
Gimnazijo je zaključil na Jesenicah. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je opravil A diplomo kot profesor filozofije, B diplomo pa kot sociolog. Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani je dodatno študiral politologijo in specializiral mednarodno pravo, smer narodne manjšine. Dodatno se je izobraževal v šoli za poslovodenje pri GZS, opravil šolo za rezervne častnike in več vojaških usposabljanj.

V petintridesetletni delovni karieri je bil najprej kadrovski referent na občini, v industriji je delal kot sekretar podjetja, v republiški upravi pa je bil načelnik republiškega centra za obrambno usposabljanje Poljče. Imenovan je bil za načelnika republiškega štaba za civilno zaščito in s sklepom vlade določen za namestnika vodje protokolarnega objekta Brdo. Bil je direktor Uprave za nabor in mobilizacijo Ministrstva za obrambo in državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.
Leta 1998 je bil prvič izvoljen na županskih volitvah v občini Radovljica. Funkcijo župana je poklicno opravljal še dva mandata do 14. novembra 2010. Od uspešno zaključenih projektov v 12-letnem županovanju je najbolj ponosen na ureditev Linhartovega trga z Graščino, na izgradnjo avtoceste mimo Radovljice in na športno letališče Lesce. Žal mu je, da niso uspeli z DIRO, zbiralnico odpadkov, da niso začeli z gradnjo turističnega kompleksa Mivka in da ni zaživel radio Linhart.

Bil je aktiven udeleženec vojne za Slovenijo in član republiške koordinacijske skupine Predsedstva RS leta 1991 za vodenje boja proti JLA, za kar je bil odlikovan z najvišjimi državnimi priznanji.

Je aktiven član Zveze veteranov vojne za Slovenijo, podpredsednik programskega odbora Razvojne agencije Gorenjske, predsednik Društva Mali vojni muzej Bohinjska Bistrica, predsednik Rekreacijskega društva “Večno mladi fantje” Radovljica, predsednik častnega odbora plavalnih prireditev v Radovljici, član planinskega društva in aktiven planinec, gasilec, večkratni krvodajalec, čebelar ter smučar.
V mandatu 2010/2014 bo aktiven občinski svetnik. Med drugim se bo prizadeval za vzpostavitev čebelarskega centra in za ustanovitev Radia Linhart. Še bolj se bo aktiviral v hortikulturnem društvu, hišniku leške šole bo pomagal urejevati šolski vrt.
Literatura
vir: spletna stran občine Radovljica, 8.11.2010
D. Zavrl Žlebir: Stuška podpira devet strank in list, Gorenjski glas 2006, št. 90 (10. nov.), str. 3
C. Zaplotnik: Tesna zmaga Stuška : Janko S. Stušek je za župana radovljiške občine zmagal z 51,6-odstotno podporo, Gorenjski glas 2006, št. 91 (14. nov.), str. 3
C. Zaplotnik: V Radovljici Linhartov muzej, Gorenjski glas 2005, št. 98 (9. dec.), str. 5
P. Knez: Smetarska vojna, Dnevnik 2005, št. 86 (30. mar.), str. 9
K. Dolenc: Stušek ponovno za župana Radovljice, Gorenjski glas 2002, št. 82 (22. okt.), str. 11
L. Mencinger: Sijajno zbirko orožja je čas prehitel : desetletnica Malega vojnega muzeja, Gorenjski glas 1999, št. 42 (28. maj. 1999), str. 15

error


Glej tudi

link   Gorenjskiglas.si
link   GTV.si
link   Gorenjskiglas.si
link   Gore-ljudje.net
link   Zdruzenje-sever.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5