gorenjci.si gorenjci.si
xSTARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik
Foto: dlib
Galerija slik
STARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik STARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik STARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik STARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik STARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik STARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik STARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik STARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik STARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik STARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik Zapri STARIČ (Leteči Kranjec) Ludvik
Foto: dlib
Foto: dlib
Foto: dLib
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

STARIČ (Leteči Kranjec), Ludvik


Rojen: 
19. marec 1906, Mirna Peč
Umrl:  26. december 1989, Ljubljana error


Občina: 
KranjV Trstu se je izšolal za avtomehanika, v Zagrebu pa za šoferja.
Kot poklicni voznik je bil zaposlen v Kranju. Med letoma 1945 in 1962 je delal v Merkatorju v Ljubljani.
S svojimi prvimi prihranki si je kupil motorno kolo BSA 250. S prijatelji ga je postopoma predeloval in izboljševal. Zmagoval je celo s šibkejšimi motorji kot so jih imeli konkurenti. Odlikovala ga je dobra tehnika vožnje v zavojih.
Od leta 1931 je bil član motokluba Ilirija. med letoma 1933 in 1935 je bil najboljši tekmovalec kraljevine Jugoslavije v dirt-tracku, predhodniku speedwaya. Zmagal je v mnogih dirkah doma in v tujini. Na eni največjih mednarodnih dirk v Zagrebu leta 1933 je zmagal na motorju Rudge 350 ccm. Leta 1934 pa je na mednarodni dirki v Ljubljani zmagal na motorju Jap 500 ccm.
Na treningu za zlato čelado Pardubic na Češkem se je leta 1935 hudo poškodoval. Čez dve leti se je za nekaj let vrnil v motociklizem, hkrati pa se preusmeril v letalstvo. Najprej je bil jadralni pilot, nato pa pilot motornih športnih letal. Po 2. svetovni vojni je tudi skočil s padalom. Leta 1963 se je v Ljubljani s častnim krogom poslovil od motorjev in dirkališč.

knjižni deli:
L. Starič - avtor, M. Bizovičar - ilustrator: Leteči Kranjec : spomini slovenskega dirkača, Ljubljana, Mladinska knjiga, 1955
L. Starič - avtor, L. Ambrožič - avtor dodatnega besedila: Leteči Kranjec, Ljubljana, Državna založba Slovenije, 1964


Literatura
Osebnosti, Od M do Ž, Ljubljana 2008
R. Šugman, M. Rožman: Sto slovenskih športnikov, Ljubljana 2004
A. Bartelj: Ludvik Starič, Dober dan, Dolenjci, Dolenjski list 16. okt. 1975, str. 27


error

Izdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5