gorenjci.si gorenjci.si
xSLAPAR Janez
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
SLAPAR Janez SLAPAR Janez SLAPAR Janez SLAPAR Janez SLAPAR Janez SLAPAR Janez SLAPAR Janez SLAPAR Janez SLAPAR Janez SLAPAR Janez Zapri SLAPAR Janez
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

SLAPAR, Janez


Rojen: 
26. september 1949, Pristava pri Tržiču
Umrl:  , error


Občina: 
TržičLeta 1977 je diplomiral na Višji upravni šoli, leta 2004 pa na Fakulteti za upravo v Ljubljani.

Že leta 1971 je začel delati v Teritorialni obrambi Republike Slovenije. Njegovo prvo delovno mesto je bilo operativni častnik na oddelku za ljudsko obrambo v Tržiču. Imeli so en bataljon tako imenovanih partizanskih enot z okrog 350 ljudmi. Te enote so prerasle v Teritorialno obrambo, za katero je bila značilna uporaba slovenskega jezika. Tudi kader je bil skoraj v celoti slovenski. Rezervni častniki so bili Slovenci, večinoma nekdanji borci NOV, ki so po zgodnji upokojitvi v JLA prevzeli dolžnosti v Teritorialni obrambi. Vojaki so bili iz krajev, kjer se je enota nahajala in delovala. Po štirih letih dela v Tržiču so ga povabili v Kranj, v conski in pozneje pokrajinski štab.
Med letoma 1980-88 je bil načelnik pokrajinskega štaba, med letoma 1988-90 pa poveljnik Teritorialne obrambe Gorenjske. V času slovenske politične preobrazbe in osamosvojitve je v letih 1990-93 opravljal naloge načelnika republiškega štaba Teritorialne obrambe in zastopal poveljnika slovenske TO.
Potem se je nekaj let preizkušal na političnem področju. Zaposlen je bil v stranki Socialnih demokratov in ob tem spoznal, da politika ni za vojaka.
Od leta 1998 do 2002 je bil na prvem mandatu obrambnega svetovalca stalne misije Republike Slovenije pri OZN v New Yorku. Sedanji predsednik države dr. Danilo Türk je bil takrat veleposlanik, njegov namestnik pa sedanji minister za zunanje zadeve Vasilij Žbogar.
Nato se je vrnil v ministrstvo za obrambo RS, kjer se je ukvarjal v sedanjem direktoratu za obrambno politiko s področjem približevanja organizaciji NATO. Bil je tudi slovenski predstavnik v enem izmed višjih odborov te organizacije v Bruslju. To delo je bilo zanj zanimivo, a nikoli ni bil navdušen nad NATO organizacijo. Bližje mu je politika Organizacije združenih narodov.
Leta 2006 je v pripravah na predsedovanje Evropski uniji znova odšel v New York kot predstavnik obrambnega ministrstva RS v Organizaciji združenih narodov.
Pokrival je področje mirovnih operacij, kar je pomenilo usklajevanje vseh stališč o operacijah OZN za ohranjanje miru. Posvečal se je tudi mirovnim operacijam s slovensko udeležbo in angažiranju v pripravah na slovensko kandidaturo za Varnostni svet OZN. Slovenija namreč kandidira za članstvo v njem za obdobje 2012–2013.

V letu 2011 se bo upokojil in s soprogo preselil iz Tržiča v stanovanje v Radovljico. Več se bo ukvarjal s športom, zlasti tenisom, smučanjem in hojo v hribe. Vzpostavil bo več stikov s sinovoma in njunima družinama, kjer ima štiri vnuke. V prihodnosti namerava dopolniti zapise o pomembnih dogodkih iz preteklosti in jim dodati nove spomine.

Po končani slovenski osamosvojitveni vojni je na predlog ministra in po sklepu predsedstva Republike Slovenije postal prvi general v samostojni Sloveniji.

Leta 1992 mu je bil podeljen zlati častni znak svobode Republike Slovenije.
Literatura
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 1039
M. Kunšič: Tržičan (z domotožjem) v New Yorku : obisk pri generalu Janezu Slaparju na Manhattnu, Slovenske novice 1999, št. 109 (14. maj.), str. 15
Janez Slapar : obletnica - spomin in opomin, Delo 1996, št. 143 (22.VI.), str. 44
Ali H. Žerdin: Janez Slapar, Mladina 1993, št. 20 (25.V.), str. 23-24
A. Ašič: "Oba zelo dobro kuhata!" : sobotno dopoldne pri družini generala Janeza Slaparja, Jana 1993, št. 41 (12.X.), str.10 in 31
S. Saje: General ostaja brez svoje vojske : edino Tržičani imajo svojega generala / Janez Slapar, Gorenjski glas 1993, št.89 (16.XI.), str. 14
B. Požar: Janez Slapar, Fokus magazin 1993, št. 8, str. 20-26
D. Hinič: Najprej politične poteze, šele nato vojaške : general Janez Slapar, poveljnik slovenske teritorialne obrambe, Slovenec 1992, št. 193 (22.VIII.), str. 22. Portret = Sobotna branja
Podcenjevali so nas : polkovnik Janez Slapar, poveljnik Teritorialne obrambe Slovenije, v izjavi za Gornjeski glas, Dolenjski list 1991, št.28 (11. jul.), str. 2
R. Brilej: General z razlogom : Janez Slapar, načelnik republiškega štaba TO, Mladina 1991, št.32 (30.VII.), str.9
error


Glej tudi

link   Gorenjskiglas.si
link   slovenskavojska.si
link   Dnevnik.si
link   Dnevnik.si
link   mojalbum.com
link   vojaskimuzej.si
link   RTV SLO.si
link   Wikipedija.org


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 2.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5