gorenjci.si gorenjci.si
xSIVEC Ivan
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
SIVEC Ivan SIVEC Ivan SIVEC Ivan SIVEC Ivan SIVEC Ivan SIVEC Ivan SIVEC Ivan SIVEC Ivan SIVEC Ivan SIVEC Ivan Zapri SIVEC Ivan
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

SIVEC, Ivan


Rojen: 
23. maj 1949, Moste pri Komendi
Umrl:  , error


Občina: 
KomendaOsemletno osnovno šolo je obiskoval v letih 1955-1963, najprej dve leti v Komendi, nato v Mostah. Ves čas je bil odličen učenec in pogosto je nastopal kot recitator ali igralec.
1967 je končal štiriletno srednjo tehniško šolo elektro smeri na Vegovi v Ljubljani. Po šolanju se je zaposlil pri RTV Slovenija, najprej kot tehnik pri oddajanju radijskega programa. Ob tem pa se je posvečal študiju slavistike na ljubljanski filozofski fakulteti. Službo je večinoma opravljal popoldne, ponoči in ob koncu tedna, v dopoldanskih urah pa je obiskoval predavanja in opravljal redne študijske obveznosti. Diplomiral je leta 1978.
Leta 2002 je na etnološkem oddelku ljubljanske filozofske fakultete zagovarjal magistrsko nalogo z naslovom Fenomen ansambla bratov Avsenik in si pridobil naziv magister etnoloških znanosti.
Jeseni 1978 se je Sivec na Radiu Slovenija zaposlil kot novinar, najprej v uredništvu jutranjih oddaj, leto pozneje pa v dokumentarno-feljtonskem uredništvu, s katerim je sodeloval že prej. Med leti 1993 in 2005 je bil urednik tega uredništva, hkrati pa je še naprej pripravljal reportaže, radijske portrete, praznične oddaje in druge prispevke. Upokojil se je leta 2007.

Krajše prispevke v nekdanjem Pionirskem listu in Cicibanu je objavljal od drugega razreda osnovne šole naprej. Že kot osnovnošolec, predvsem pa kot dijak, je za Gorenjski glas pisal o življenju na vasi. Prav zaradi njegovih prispevkov je nastala rubrika Gorenjski kraji in ljudje. Kot dijak je za Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (za dr. Nika Kureta) popisoval gorenjske običaje, največ ženitvene obrede. To ga je spodbudilo, da je nekatere zgodbe, ki jih je zvedel med domačini, popisal tudi za Gorenjski glas. Že kot dijak je na Radio Ljubljana pošiljal pravljice, pozneje pa je zanj pisal tudi humoreske.

Sivčevo prvo daljše pripovedno delo je bila povest Pesem njenih zvonov (1971).
Prvo pisateljevo mladinsko delo - pustolovski roman Pozabljeni zaklad - je nastalo leta 1978.  Režiser in scenarist Tugo Štiglic je po Sivčevi literarni predlogi leta 2001 posnel televizijsko nadaljevanko v treh delih in celovečerni film. Leta 2010 je bila na TV Sloveniji predvajana televizijska serija scenarista, producenta in igralca Romana Končarja Vlomilci delajo poleti, posneta po Sivčevem literarnem delu. Do sredine leta 2010 je napisal preko 100 knjig, kmečkih povesti, mladinskih, kriminalnih in biografskih romanov, zgodb za otroke. Je eden najbolj branih slovenskih pisateljev. Doslej je imel več kot 700 nastopov ob podelitvi bralnih značk in samostojnih literarnih večerov.
Za zabavnoglasbene in druge ansamble je napisal več kot 2000 besedil in opravil celoten popis narodno-zabavnih ansamblov v letih 1953-2003 (Vsi najboljši muzikanti I-II, 1998, 2003).
Dobil je več priznanj: kot pisatelj zlato Kersnikovo plaketo za književnost, kot novinar in urednik Terseglavovo priznanje za demokratizacijo glasil oziroma za radijske oddaje, kot eden najbolj plodnih piscev besedil za glasbo pa Souvanovo nagrado za življenjsko delo. Knjiga Prekletstvo zlata je bila leta 2008 nominirana za mladinsko nagrado.
Literatura
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008
H. Glušič: Sto pripovedi Ivana Sivca, Mojih prvih sto, Kamnik  2010, str. 57-101
Pester literarni večer z Ivanom Sivcem, Bistriški odmevi, nov. 2009, str. 29
M. Šmon: Obisk pisatelja Ivana Sivca in okteta Deseti brat, Svobodna Slovenija 2008,  št. 35, str. 4

error


Glej tudi

link   Wikipedija.org
link   osebna stran
link   Sivec.net
link   RTV SLO.si
link   Drustvo-dsp.si
link   RTV SLO.si
link   Gorenjskiglas.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 30.5.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5