gorenjci.si gorenjci.si
xSEVER Anton
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik
SEVER Anton SEVER Anton SEVER Anton SEVER Anton SEVER Anton SEVER Anton SEVER Anton SEVER Anton SEVER Anton SEVER Anton Zapri SEVER Anton
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

SEVER, Anton


Rojen: 
14. junij 1886, Šenčur
Umrl:  29. januar 1965, Ljubljana error


Občina: 
ŠenčurMed leti 1892-1900 je osnovno šolo obiskoval na Igu pri Ljubljani. Med leti 1900-04 je obiskoval oddelek za podobarstvo na umetno-obrtni šoli v Ljubljani. Njegov učitelj je bil A. Gangl. V leih 1904-05 je obiskoval oddelek za rezbarstvo na državni obrtni šoli v Gradcu.
Od leta 1905 dalje je delal kot risar za pohištveno okrasje v lesnem podjetju. Nato je bil nekaj časa podobar in rezbar na Dunaju, nato pa do konca leta 1907 rezbar v Ljubljani pri mizarskem podjetju J. Mathian.
Med leti 1907-12 je študiral na specialki za graverstvo in medaljerstvo na akademiji na Dunaju.
Po končanem študiju je kot svobodni umetnik živel v Ljubljani. Med prvo vojno je bil stavbni risar v mornariškem arzenalu v Puli.
Leta 1920 je napravil profesorski izpit iz risanja in modeliranja na akademiji v Zagrebu. Nato je postal profesor risanja na Tehniški srednji šoli v Ljubljani. Hkrati je bil od leta 1939 dalje predstojnik oddelka za kiparstvo, graverstvo in keramiko na moški obrtni šoli. Med leti 1924-41 je bil tudi vodja javne umetnostne šole društva Probuda, kjer je tudi predaval.
Predvsem se je posvečal medaljam in plaketam, delal pa je tudi z oljnimi barvami, jedkanice in okroglo plastiko. Modeliral je tudi osnutke za spominske značke. Točil je medalje iz bakrene pločevine. Obvladal je različne vrste okroglega in reliefnega plastičnega oblikovanja.
Razstavljal je od leta 1911 dalje, med drugim tudi v tujini (New York, Bruselj, Lvov). Največjo zbirko Severjevih del hrani Narodna galerija v Ljubljani.

Literatura

Slovenski biografski leksikon, 10. zvezek, Ljubljana 1967
Osebnosti, od M do Ž, Ljubljana 2008, STR. 1017
Enciklopedija Slovenije, 11. zvezek, Ljubljana 1997

error


Glej tudi

link   Wikipedija


Prispeval/-a: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.6.2011, Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5