gorenjci.si gorenjci.si
xRESMAN Ivan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik
RESMAN Ivan RESMAN Ivan RESMAN Ivan RESMAN Ivan RESMAN Ivan RESMAN Ivan RESMAN Ivan RESMAN Ivan RESMAN Ivan RESMAN Ivan Zapri RESMAN Ivan
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

RESMAN, Ivan


Rojen: 
23. april 1848, Zgornji Otok (pri Mošnjah)
Umrl:  5. januar 1905, Ljubljana error


Občina: 
RadovljicaMed leti 1861-68 je obiskoval gimnazijo v Ljubljani. Bil je odličen dijak. Potem je vstopil v Alojzijevišče, kjer je ostal šest let. Medtem je oče prodal svoje posestvo in se odpravil v Ameriko. Bil je narodno usmerjen. V letih 1867-68 je napisal tajna pravila za prvo skrivno literarno društvo na ljubljanski gimnaziji. Ker se je z nekaterimi dijaki udeležil protestnega shoda in demonstracije pred stanovanjem takratnega deželnega predsednika ob volitvah v deželni zbor, je bil leta 1867 nekaj časa zaprt. Na sodni obravnavi se je uspešno zagovarjal sam in bil izpuščen. Sedmega razreda ni opravil.
Bil je dejaven v Čitalnici v Ljubljani. Zanjo je 28. februarja 1869 sestavil prolog za dijaško proslavo Vodnika in Prešerna, ki ga je tudi sam prebral, potem pa ga je objavil še isto leto v Novicah. Bil je tudi član Dramatičnega društva.
Po odsluženi vojski ni imel denarja, da bi šolanje nadaljeval. Šel je med železničarje, kjer je postal uradnik. Ker svojega narodnjaštva ni skrival, je bil večkrat premeščen in preganjan. Služboval je po številnih krajih na Tirolskem, Hrvaškem, v Italiji, na Slovenskem pa v Pivki, Zagorju, na Rakeku, v Divači, Borovnici, Velenju in nazadnje v Zalogu pri Ljubljani.
Članke z domoljubno vsebino, je navadno pod psevdonimom Doran, objavljal v Slovencu, Novicah, Edinosti, Slovenskem narodu in Domovini. Pisal je tudi potopise, ki jih je večinoma objavljal v Slovenskem narodu. Pesmi je v glavnem objavljal v dunajskem Zvonu in Ljubjanskem zvonu, nekaj jih je izšlo tudi v Slovanu in Koledarju šolske družbe sv. Cirila in Metoda v Ljubljani. Kasneje je pesmi zbral in jih izdal samostojno. Več njegovih pesmi je bilo uglasbenih. Za oder je pod psevdonimom Ivan Ameriški sodeloval pri prevodu igre Srce je odkrila, ki je izšla v zbirki Slovenska Talija.
Bil je pobudnik Jurčič-Tomšičeve ustanove pri Slovenski Matici in Jurčičeve slovesnosti v Dolnjem Logatcu leta 1884, na kateri je bil tudi glavni govornik. Podpiral je narodne ustanove in dijake.


Dela:
Posiljen turist, Slovenski narod 1871.
Iz vojaškega tabora, Slovenski narod 1875.
Iz dnevneika na Dolenjskem, Slovenski narod 1895.
Tam po svetu Slovenski narod 1903.
Shod literatov in umetnikov, v Slovenski narod 1897.
Moja deca, 1901 (pesmi).
Srce je odkrila, 1876 (igra, soavtor pri prevodu).Literatura

Slovenski biografski leksikon, 9. zvezek, Ljubljana 1960
Osebnosti, od M do Ž, Ljubljana 2008

error


Glej tudi

link   dLib - fotografije, članki


Prispeval/-a: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 5.10.2009, Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5