gorenjci.si gorenjci.si
xRAVNIK Vladimir (Vlado)
Foto: Nika Bele
Galerija slik
RAVNIK Vladimir (Vlado) RAVNIK Vladimir (Vlado) RAVNIK Vladimir (Vlado) RAVNIK Vladimir (Vlado) RAVNIK Vladimir (Vlado) RAVNIK Vladimir (Vlado) RAVNIK Vladimir (Vlado) RAVNIK Vladimir (Vlado) RAVNIK Vladimir (Vlado) RAVNIK Vladimir (Vlado) Zapri RAVNIK Vladimir (Vlado)
Foto: Nika Bele
Foto: Nika Bele
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

RAVNIK, Vladimir (Vlado)


Rojen: 
7. oktober 1924, Kranj
Umrl:  , error


Občina: 
KranjRodil se je v Kranju, kjer še vedno živi v hiši blizu reke Save. Svoj talent je podedoval po očetu Janku, ki je bil puškarski učitelj in je učil risanje.
Zaradi 2. svetovne vojne je biologijo v Ljubljani začel študirati šele leta1946 in z zoološko diplomsko nalogo, za katero je bil nagrajen s študentsko Prešernovo nagrado, diplomiral leta 1953. Leta 1963 je doktoriral.

Vso delovno dobo (1954-1994) je izpolnil na isti ustanovi, ki pa se je različno imenovala. Leta 1954 je postal asistent na tedanjem botaničnem inštitutu in vrsto let vodil vaje iz predmeta Taksonomija rastlin, na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo pa vaje iz predmeta Farmacevtska botanika. Pozneje je Farmacevtsko botaniko na isti fakulteti tudi predaval. Leta 1981 je bil prvič in leta 1986 še drugič izvoljen v naziv izrednega profesorja za predmeta Taksonomija rastlin in Farmacevtska botanika. V letih 1977-1979 je bil predstojnik Katedre za botaniko na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete. Krajši čas je na Oddelku za biologijo predaval Sistematsko botaniko, v zadnjih letih delovne dobe pa Splošno botaniko, ter na Pedagoški fakulteti Sistematsko botaniko. Upokojen je bil kot sedemdesetletnik, v oktobru 1994.

Mnogo je tudi fotografiral ter z risbo in s fotografijo opremil svoje številne (79) poljudne prispevke v Proteusu. V njih je posebno pozornost posvečal tujim, pri nas le gojenim rastlinam, nekaterim zdravilnim rastlinam in nenavadnim oblikam rastlin. 28 člankov je posvečenih vsem tedaj znanim slovenskim orhidejam, ki jih je prikazal z lastnimi risbami in fotografijami.

Za prvo slovensko rastlinsko serijo znamk (1994) na temo »Cvetje Slovenije« je Izdelal akvarele kranjskega jegliča, hladnikovke, Blagayevega volčina in Zoisove zvončice. Kasneje je narisal še akvarele iglavcev .
Njegovi akvareli so v stalni zbirki The Hunt Institute for Botanical documentation, Carnegie-Mellon University, Pittsburgh, Pennsylvania. Originali njegovih akvarelov so bili do sedaj na razstavah v Ljubljani, Volčjem Potoku, Škofji Loki, Bledu, Trenti in Podljubelju.

Doma riše vedno na istem stolu, za isto mizo, pri enaki svetlobi. Odkril in  poimenoval je podvrsti kamniška murka in vrtaška zvončica.

Na seji kranjskega mestnega sveta  septembra 2011 so svetniki soglasno potrdili predlog Komisije za nagrade in priznanja, da se mu podeli naslov častnega občana Mestne občine Kranj za njegov neprecenljiv prispevek na področju botanike.

Znanstvena in strokovna dela:
Cvetje naših gora, Ljubljana 1966 in 1969 (pisec in ilustrator)
Mala flora Slovenije, Ljubljana 1969, 1984 in 1999
Mali leksikon botanike, Ljubljana 1998 (soavtor)
Rastlinstvo naših gora: Ikonografija Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp ter Karavank, Ljubljana 1999 in 2004
Orhideje Slovenije, Ljubljana 2002 (avtor in fotograf)
Alpsko cvetje Slovenije (in izbor nekaterih drugih gorskih rastlin), Ljubljana 2010

Leta 1961 je ilustriral knjigo F. Sušnika in A. Martinčiča Poznate strupene rastline?
Literatura
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008
B. Plestenjak: Cvetje kot čudež narave : v starološkem razstavišču Dom na Fari v Škofji Loki si je še do 24. novembra mogoče ogledati razstavo risb cvetja upokojenega univerzitetnega profesorja dr. Vlada Ravnika iz Kranja, posvečeno njegovemu življenjskemu jubileju, Gorenjski glas 2004, št. 91, str. 7
T. Wraber: Botanik Vlado Ravnik - sedemdesetletnik, Proteus nov. 1994, str. 127-128

error


Glej tudi

link   bds.biologija.org
link   Kam.si
link   Nedelo 10. oktober 2010, str.24
link   gorenjskiglas.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 23.11.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5