gorenjci.si gorenjci.si
xRAMOVEŠ Uršula
Foto: Tomaž Lunder
Galerija slik
RAMOVEŠ Uršula RAMOVEŠ Uršula RAMOVEŠ Uršula RAMOVEŠ Uršula RAMOVEŠ Uršula RAMOVEŠ Uršula RAMOVEŠ Uršula RAMOVEŠ Uršula RAMOVEŠ Uršula RAMOVEŠ Uršula Zapri RAMOVEŠ Uršula
Foto: Tomaž Lunder
Foto: Tomaž Lunder
Foto: Tomaž Lunder
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

RAMOVEŠ, Uršula


Rojena: 
10. september 1968, Kranj
Umrla:  , error


Občina: 
Gorenja vas - PoljaneOtroštvo in mladost je preživela v vasi Zminec pri Škofji Loki. Že nekaj let živi in ustvarja v Suši pri Hotavljah.
Končala je Pedagoško fakulteto v Ljubljani in pridobila izobrazbo profesor razrednega pouka. Sedaj je učiteljica razrednega pouka na Osnovni šoli Ivana Tavčarja v Gorenji vasi.

Deset let (1987 – 1997) je študirala solopetje pri profesorici Ileani Bratuž Kacjan. Štiri leta je pela v Komornem zboru Radia Slovenija.

Najusodnejše je bilo leto 1988, ko so jo k sodelovanju povabili člani kulturno-teroristične skupine Ne bom oprala teh krvavih madežev Brane Frlic, Metod Frlic in Janez Ramoveš. Z njimi je doživela ognjeni krst na prvem solističnem nastopu v Kranju, kjer je pela stare cerkvene pesmi.
Od leta 1988 do leta 1997 je nastopa brez glasbene spremljave in si pridobila izkušnje z a capella petjem.
Ves čas uglasblja in prepeva poezijo Janeza Ramoveša.

Leta 1997 je začela delati s pianistom Jožijem Šalejem, ki ga je spoznala v Komornem zboru Radia Slovenija. Nastopala sta po slovenskih klubih in nekaterih festivalih (Lent, Sanje, Mesto žensk, Trnfest). Skupaj sta posnela dve plošči: Sugar free baby, samozaložba, 2000 in Na sunčn dan sm se z beciklam pelu, Sanje, 2003. Obe plošči sta zaznamovali slovensko glasbeno produkcijo, saj sta redki na področju tovrstnega pristopa k petju narečja.

Leta 2004 ji je Združenje umetnikov Škofja Loka podeli Groharjevo štipendijo.

Maja 2005 je ustanovila in sodelovala v vokalnem kvartetu Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape. Skupaj s pianistom in avtorjem priredb Jožijem Šalejem in pevcem Metodom Bankom pojejo pesmi Janeza Ramoveša. Na tolkalih jih spremlja Marjan Stanić kot basist pa Robi Jukić.

V letu 2006 je založba Sanje ponatisnila njeno prvo ploščo Sugar free baby. Pri Cankarjevi založbi pa so isto leto kot priloga k pesniški zbirki Janeza Ramoveša Staroselski ciklus izšle pesmi v izvedbi Uršule Ramoveš in Fantov z Jazbecove grape.
Leta 2007 je izdala glasbeno zgoščenko z imenom Anglčešejne.


Vir: zapis Uršule Ramoveš, januar 2011, Suša v Poljanski Dolini

Literatura
Zbornik Združenja umetnikov Škofja Loka 30 let, 2009
S. Dragoš: Par, ki mu ni para, Primorske novice 2008, št. 32 (09. feb.), str. 7
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 930
Z. Matoz: Večerni klic k molitvi : pogovor z Uršulo Ramoveš, Delo 2007, št. 181 (8. avg.), str. 14
Uršula Ramoveš v KGB, Večer 2007, št. 262 (14. nov.), str. 19
U. Ramoveš: Poljanske zgodbe na izviren način : pretekli teden so v avli Študijskega oddelka Osrednje knjižnice Kranj na koncertu nastopili Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape, Kranjčanka 2006, št. 3 (mar.), str. 57
M. Batelić: Piismi za bel pozn zutri : pogovor z Uršulo in Janezom Ramovešem, Delo 2006, št. 199 (29. avg.), str. 14
M. Drev: Vsak ima svojo Jazbecovo grapo : pri vokalistki in skladateljici Uršuli in pesniku Janezu Ramovešu, Delo 2006, št. 258 (8. nov.), str. 19
I. Kavčič. Poklon pevki in slikarki : Združenje umetnikov Škofja Loka in škofjeloška občina vsako leto podeljujeta Groharjevo štipendijo za dosežke in spodbudo mladim ustvarjalcem na področju likovne, glasbene, literarne, fotografske ali oblikovalske umetnosti. Tokrat sta jo prejeli pevka Uršula Ramoveš in akademska slikarka Agata Pavlovec, Gorenjski glas 2005, št. 2 (7. jan.), str. 17
R. Muršič: Uršula Ramoveš, Mesto žensk 2003, str. 16-17
error


Glej tudi

link   ursularamoves.info
link   Google.si - videoposnetki
link   RTV SLO.si
link   myspace.com


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5