gorenjci.si gorenjci.si
xPRIMOŽIČ Aljana
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
PRIMOŽIČ Aljana PRIMOŽIČ Aljana PRIMOŽIČ Aljana PRIMOŽIČ Aljana PRIMOŽIČ Aljana PRIMOŽIČ Aljana PRIMOŽIČ Aljana PRIMOŽIČ Aljana PRIMOŽIČ Aljana PRIMOŽIČ Aljana Zapri PRIMOŽIČ Aljana
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Mediaspeed.net
Foto: Mediaspeed.net
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

PRIMOŽIČ, Aljana


Rojena: 
19. december 1954, Ljubljana
Umrla:  , error


Občina: 
KranjSmisel za risanje je zagotovo podedovala po starših (mama je bila akademska slikarka, oče akademski kipar). Poleg tega je dobila po očetu še smisel za humor.
Iz porodnišnice v Ljubljani so jo prinesli v Zgornje Duplje, kjer je živela pet predšolskih let. Potem so se preselili v Kranj na Zlato polje, kjer je hodila na OŠ Franceta Prešerna. V Ljubljani je končala srednjo Šolo za oblikovanje in dva letnika Likovne akademije. Od 1975. leta do 2007 je živela na Britofu pri Kranju. Zadnja tri leta pa živi s piscem aforizmov Milanom Fridauerjem - Fredijem v etnološko obnovljeni hiši v Gruškovcu pri Cirkulanah v osrednjih Halozah.

Najprej je bila zaposlena v Gorenjskem tisku, nato kot konstrukterka embalaže v ISKRI ERO. Karikature je od začetka risala bolj za zabavo in hobi, ki pa je konec 80-ih prerasel v poklic. Njene karikature so se pojavljale v številnih časopisih in revijah (Delavska enotnost, Gorenjski glas, Pavliha, Moj mali svet, Kmečki glas, Kaj, Primorske novice, Finance, Gospodarski vestnik, Moj mikro, Prijatelj, Ona, Delo, Delničar, Kranjčanka…). Med leti 1991 – 1993 je bila hišna karikaturistka časnika Slovenec, od leta 1993 pa je njena karikatura zaščitni znak Slovenskih novic, kjer je od leta 1998 tudi redno zaposlena.

Njene karikature niso samo politično-ekonomske, pojavljajo se tudi motivi razvratnega in vsakdanjega domačega življenja, pijancev itd.
Poleg karikatur za različne časopise je risala tudi karikature – ilustracije za številne brošure, pratike (Pavlihovo in Družinsko pratiko Mohorjeve družbe iz Celja) in za preko 40 knjig z različnih tematskih področij. Njene karikature tako najdemo v knjigah vicev, humoresk in aforizmov, kjer popestrijo že sicer humorno vsebino, pa tudi v strokovnih knjigah, v katerih skrbijo za poživitev. Leta 2002 je izšel izbor njenih karikatur v knjigi Heksenšusi.  Ilustrirala je 55 knjig.
Njeno delo si je bilo možno ogledati tudi 38-ih samostojnih razstavah širom po Sloveniji, kakor tudi na več skupinskih v tujini, saj (če ji le čas dopušča) sodeluje tudi na mednarodnih karikaturističnih natečajih (Italija, Turčija, Brazilija, Nemčija, Avstrija, Francija, Romunija, Srbija, Hrvaška, Tajvan, Združeni arabski emirati, Češka, Makedonija, Grčija).

O odmevnosti njenega ustvarjanja priča tudi uvrstitev med kandidatke za Slovenko leta 2005.
Kolikor ji dopušča čas se prepusti edinemu hobiju, nabiranju gob.


Ilustrirana dela:
Brez dlake na čopiču : [karikature, ki so jih vrgli iz parlamenta], Ljubljana 2010
Heksenšusi, Ljubljana 2002Literatura
A. Hartman: Uživata v poslušanju tišine - karikaturistka Aljana Primožič in njen partner, aforist Milan Fridauer - Fredi živita v hiši v Britofu, Kranjčanka 2006, št. 2, str. 31
M. Turk: Aljana Primožič, Ognjišče 2006, št.3, str. 30-32
D. Globočnik: Vrhnika, galerija Cankarjevega doma - karikature Aljane Primožič, Likovni svet, nov.-dec. 2003, str. 41-42
M. Markelj: Ostro, a ne zlonamerno - v Galeriji Krka so odprli razstavo barvnih karikatur Aljane Primožič - iz knjige Heksenšusi, Dolenjski list, 16. jan. 2003, str. 14
I. Kavčič: Malo moke, malo cukra, to premešamo, Gregor dec. 2002, str. 4-7
C. Gale: Prva dama slovenske karikature, Revija SRP, okt. 1998, str. 93-97
D. Globočnik: Karikature Aljane Primožič : v galeriji na Tavčarjevi 43, Gorenjski glas, 18. okt. 1991, str. 7
error


Glej tudi

link   Mladinska.com
link   Delo.si
link   Svarun.org
link   Slovenskenovice.si
link   Wikipedija
link   Gorenjskiglas.si (Gorenjska 2010)


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.6.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5