gorenjci.si gorenjci.si
xPREVC Peter
Foto: Facebook
Galerija slik
PREVC Peter PREVC Peter PREVC Peter PREVC Peter PREVC Peter PREVC Peter PREVC Peter PREVC Peter PREVC Peter PREVC Peter Zapri PREVC Peter
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

PREVC, Peter


Rojen: 
20. september 1992, Dolenja vas v Selški dolini
Umrl:  , error


Občina: 
ŽeleznikiPrva leta je znanje nabiral v podružnični šoli Selca, nato pa v osnovni šoli v Železnikih. Maturiral je na Ekonomski gimnaziji Kranj.
Pri desetih letih je začel trenirati smučarske skoke, za katere se je navdušil na skakalnici Bregarca v domačem kraju, v Dolenji vasi. Tako on kot sovrstniki so na njej skakali v navadni smučarski opremi. Nato ga je oče odpeljal na skakalnico v Kranj, kjer je dobil prave skakalne smučke. Leta 2002 je postal član Skakalnega kluba Triglav Kranj. V klubu ga trenira Jani Grilc, v državni reprezentanci pa Goran Janus.

Da je perspektiven skakalec, je pokazal leta 2009, ko je dosegel 1. mesto na evropskem mladinskem olimpijskem festivalu. Član državne skakalne A-reprezentance je postal septembra 2009. Prvi nastop v svetovnem pokalu je dočakal v Lillehammerju v sezoni 2009/2010. Že na prvi tekmi je osvojil točke z uvrstitvijo na 22. mesto. Za drugo mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu januarja 2010 v Hinterzartnu je dobil srebrno medaljo.
Udeležil se je tudi olimpijskih iger v Vancouvru, kjer je februarja 2010 dosegel 7. mesto na srednji skakalnici.

Najboljši ekipni rezultat pa je dosegel kot član slovenske reprezentance, skupaj z Jurijem Tepešem, Jernejem Damjanom in Robertom Kranjcem, ko so na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Oslu 2011 na ekipni tekmi na veliki skakalnici dosegli bronasto medaljo že po prvi seriji, saj druga serija zaradi vetrovnih razmer ni bila izvedena.
Na svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih v italijanskem mestu Val di Fiemme je februarja 2013 osvojil srebrno medaljo na veliki skakalnici in bronasto na srednji. Postal je tudi slovenski športnik leta 2013, 2014 in 2015.
Na olimpijskih igrah v Sočiju je februarja 2014 osvojil srebrno medaljo na srednji skakalnici in bronasto na veliki. V sezoni 2014/15 je osvojil 3. mesto na novoletni skakalni turneji, prejel mali kristalni globus v kategoriji poletov, v skupni razvrstitvi svetovnega pokala pa si je prvo mesto in enako število točk delil z Nemcem Severinom Freundom. 

V sezoni 2015/16 je uspehe še nadgradil in dosegel 15 zmag na tekmah v svetovnem pokalu, 22-krat je stal na stopničkah, prejel je zlatega orla za zmago na novoletni skakalni turneji, na skakalnici v Kulmu je postal svetovni prvak v poletih, osvojil je mali kristalni globus v kategoriji poletov in veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu z rekordnim številom osvojenih točk (2303).
Literatura
V. Stanovnik, M. Bertoncelj: V Kanado tudi kranjski športniki, Kranjčanka 2010, št. 2 (feb.), str. 35
T. Benedičič: Všeč mi je, da sem v zraku, Loški utrip, april 2010, str. 46
error


Glej tudi

link   Wikipedija.org
link   Siol.net
link   RTV SLO.si
link   Delo.si
link   SLOSKI.si
link   rtvslo.si
link   Antonov-vrtec.si
link   Gorenjskiglas.si
link   sktriglav.freehostia.com
link   planet9.si
link   SLOSKI.si
link   SLOSKI.si
link   Gorenjskiglas.si
link   Gorenjskiglas.si
link   Gorenjskiglas.si
link   Smučka.com
link   Osebna stran
link   Delo


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 22.3.2016, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5