gorenjci.si gorenjci.si
xPREŠERN Ivan (Žan)
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
PREŠERN Ivan (Žan) PREŠERN Ivan (Žan) PREŠERN Ivan (Žan) PREŠERN Ivan (Žan) PREŠERN Ivan (Žan) PREŠERN Ivan (Žan) PREŠERN Ivan (Žan) PREŠERN Ivan (Žan) PREŠERN Ivan (Žan) PREŠERN Ivan (Žan) Zapri PREŠERN Ivan (Žan)
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

PREŠERN, Ivan (Žan)


Rojen: 
7. maj 1945, Hlebce pri Lescah
Umrl:  , error


Občina: 
RadovljicaKot samostojen glasbenik instrumentalist, komponist in aranžer deluje že od mladosti.
Večino let je kot trobentar posvetil Alpskemu kvintetu. Z Jazz club Gajo quintetom je med drugim leta 2000 igral na internacionalnem Jazz festivalu v Montreux-ju (Švica).
Dobil je veliko priznanj, med drugim pet zlatih plošč, eno diamantno ploščo v Avstriji, dve zlati doma in zlato noto 2004 za najboljši ansambel, 2014 v Avstriji mednarodno priznanje Oberkrainer Award za dosežke v narodnozabavni glasbi, leta 2011 medaljo Občine Radovljica za dolgoletno, uspešno in ustvarjalno delo na glasbenem področju ter za spodbujanje kulturne dejavnosti v občini in širše.

Že v zgodnji mladosti ga je privlačila risba, po letu 1997 pa slikarstvu posveča vse več časa. Obiskoval je privatno šolo akademskega slikarja Zmaga Modica. Je tudi član likovne sekcije Vir  iz Radovljice, KUD-a Kliničnega centra in Medicinske fakultete v Ljubljani in Likovnega društva Rajko Slapernik v Ljubljani. Rad pa se udeležuje tudi drugih slikarskih tečajev kolonij in extempor. Imel je več samostojnih razstav in veliko skupinskih. Novembra 2013 je diplomiral na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani.
Dobil je več priznanj na slikarskem področju, med drugim na extempore Zajčja dobrava 2010 prvo mesto in drugo mesto  za sliko Podobe Ljubljane.

Vir: zapis Ivana-Žana Prešerna, Radovljica, 28.11.2010

Literatura
K. Dolenc: Razgibane barve zvokov : v Galeriji Krvina razstavljata Ivanka Kraševec - Prešern in Ivan Prešern - Žan, člana nekdanje sestave Alpskega kvinteta. Na svečani otvoritvi, ki so jo pospremili kar trije župani, sta znana glasbenika in življenjska sopotnika predstavila svoja opusa slik, Gorenjski glas 2003, št. 77 (30. sep.), str. 7
I. Sivec: Najine sledi, Kamnik 2011(glasbeni in slikarski poti Ivanke Kraševec Prešern in Ivana Prešerna - Žana)
I. Sivec: Vsi najboljši muzikanti, Mengeš 1998
Ars medici 2009, Ljubljana 2010

error


Glej tudi

link   osebna stran
link   Alpski-kvintet.com
link   Prireditve.org
link   Youtube.com
link   Youtube.com
link   Musike.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 26.1.2015, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5