gorenjci.si gorenjci.si
xPOTOČNIK Bojan
Foto: arhiv Urada predsednika republike
Galerija slik
POTOČNIK Bojan POTOČNIK Bojan POTOČNIK Bojan POTOČNIK Bojan POTOČNIK Bojan POTOČNIK Bojan POTOČNIK Bojan POTOČNIK Bojan POTOČNIK Bojan POTOČNIK Bojan Zapri POTOČNIK Bojan
Foto: arhiv Urada predsednika republike
Foto: arhiv Urada predsednika republike
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

POTOČNIK, Bojan


Rojen: 
26. januar 1954, Kranj
Umrl:  , error


Občina: 
KranjRodil se je v Rakovici pri Kranju. Leta 1971 je diplomiral na Kadetski šoli za notranje zadeve. Skupaj z Alojzom Kuraltom in Ivanom Hočevarjem le leta 1976 končal 29. razred Vojaške akademije KoV v Beogradu.
Bil je predavatelj vojaških strokovnih predmetov na Srednji policijski šoli (od 1976), inšpektor policije za posebne in vojne enote policije v Kranju (1981), sekretar za obrambo občine Kranj (1983), glavni republiški inšpektor za obrambo (1985), ravnatelj Srednje policije šole v Tacnu (1988), šef kabineta poveljnika policije (1991), veteran osamosvojitvene vojne ter nazadnje svetovalec MNZ za področje obrambnih zadev (od 1992). Nato je prešel v Mors in postal častnik Slovenske vojske s činom podpolkovnika. Bil je svetovalec ministra za obrambo (1993), načelnik Šole za častnike in svetovalec vlade v kabinetu ministra za obrambo (1997), povišan v polkovnika SV (1998), vojaški ataše za Madžarsko, Bolgarijo in Ukrajino s sedežem v Budimpešti (1999).
Leta 2004 je doktoriral na Nacionalni obrambni univerzi v Budimpešti na temo »Možne oblike povezovanja vojaško-izobraževalnih sistemov, kot eden od pogojev za oblikovanje skupne vojaške sile EU«. S tem smo Slovenci dobili drugega doktorja vojaških znanosti (Prvi je prof. dr. Anton Žabkar, kapitan SV – doktoriral 1983 v Beogradu). Po vrnitvi iz Madžarske je bil začasno postavljen na položaj podsekretarja MNZ, nato pa leta 2005 za v. d. generalnega direktorja policije. S tega položaja je po nekaj mesecih podal ostavko. Novoizvoljeni Predsednik republike Slovenije ga je 24. 12. 2007 imenoval za svojega svetovalca za varnostna vprašanja.
Je poročen in oče dveh odraslih otrok. Kot upokojenec živi v spodnji Besnici pri Kranju.
Literatura
J. Košnjek: Leta 2002 so nam ostali v spominu, Potočnik Bojan error


Glej tudi

link   Wikipedia.org
link   users.volja.net
link   Mladina.si
link   Policija.si
link   tkd-gorenjske.si
link   policija.si
link   RTVSLO.si
link   Slovenskavojska.si
link   GorenjskiGlas.si
link   GorenjskiGlas.si
link   GorenjskiGlas.si
link   radovljica.si
link   Zveza slovenskih častnikov.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 17.10.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5