gorenjci.si gorenjci.si
xPOLENEC Andrej
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
POLENEC Andrej POLENEC Andrej POLENEC Andrej POLENEC Andrej POLENEC Andrej POLENEC Andrej POLENEC Andrej POLENEC Andrej POLENEC Andrej POLENEC Andrej Zapri POLENEC Andrej
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

POLENEC, Andrej


Rojen: 
23. september 1945, Kranj
Umrl:  , error


Občina: Je eden od treh sinov znanega slovenskega profesorja in doktorja biologije, Antona Polenca.
Po opravljeni maturi na kranjski gimnaziji leta 1964 je študiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in si leta 1974 pridobil naziv univerzitetni diplomirani ekonomist. V času svojega študija je v letu 1968 opravljal študentsko prakso v Združenih državah Amerike.

Po končanem študiju se je najprej zaposlil v podjetju Sava Kranj, od leta 1975 pa je njegova karierna pot tesno povezana s podjetjem Iskra. V Iskra Commerceu je bil najprej zaposlen kot direktor izvoza, v letih od 1981 do 1987 je bil direktor podjetja Iskra France v Parizu. Po vrnitvi v Kranj leta 1987 je na osnovi mnogih pridobljenih mednarodnih izkušenj v poslovanju in vodenju ter s poglobljenim poznavanjem telekomunikacijskega trga postal glavni direktor Iskre Telematike. Od vsega začetka je aktivno sodeloval pri reorganizaciji ter ustanovitvi mešane družbe Iskratel, ki sta jo leta 1989 ustanovila Iskra Telekom Holding in Siemens AG Muenchen. V družbi Iskratel je vse od ustanovitve tudi glavni direktor.

V poslu je ves čas tržno usmerjen in osebno sodeluje pri vseh pomembnejših tržnih kontaktih. Zaradi strateške pomembnosti Ruske federacije, ki je eden najpomembnejših in hkrati največjih izvoznih tržišč podjetja Iskratel, precej časa preživi z ruskimi kupci. Njegova aktivnost na vzhodnih trgih se odraža tudi v sodelovanju pri ustanovitvi Iskratelovih hčerinskih podjetij: leta 1994 podjetja IskraUralTel v Jekaterinburgu (RF) in leta 1996 podjetja Monis v Harkovu (Ukrajina). Pod njegovim  vodenjem je današnja skupina podjetij Iskratel uspešno uresničevala zastavljene strategije, povečevala svojo prodajno mrežo in delež izvoza, in to skozi različna tehnološka obdobja: od klasične TDM-telefonije, preko digitalne do današnje IP-tehnologije. Prav tako je uspešno ohranjal in nadaljeval tradicijo razvoja produktov pod lastno blagovno znamko Iskratela (SI2000, SI3000), kar izpričuje visoko tehnološko, razvojno in prodajno sposobnost podjetja.

Aktiven je tudi na športnem področju. Leta 1962 je bil mladinski državni prvak v kajaku na divjih vodah, vendar je kajak kmalu zamenjal za teniške terene in se s teniškimi uspehi uvrščal v sam jugoslovanski vrh. Kasneje je bil aktiven igralec tenisa, od leta 2002 do 2006 je bil predsednik Teniške zveze Slovenije, od leta 1995 pa je predsednik Teniškega kluba Triglav Kranj, pod vodstvom katerega so bili vzgojeni tekmovalci svetovnega nivoja.
Eden od hobijev je prebiranje izbranih literarnih del v originalnem jeziku. Obvlada francoščino, ruščino, angleščino in italijanščino.

Leta 1997 je prejel nagrado Gospodarske zbornice RS, leta 2003 ga je Združenje Manager imenovalo za managerja leta. Istega leta je prejel Veliko plaketo Mestne občine Kranj za prispevek pri razvoju podjetja Iskratel.


Vir: zapis Andreja Polenca,  januar 2011

Literatura
Š. Žargi: Siemens odšel iz Iskratela, Gorenjski glas 2009, št. 53 (7. jul.), str. 17
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 875
M. Šubic: Andrej Polenec: Dogovor med lastniki je nujen, Dnevnik 2006, št. 61 (4. mar.), str. 12
Š. Žargi: Iskratel je Hi tech podjetje, Gorenjski glas 2006, št. 14 (17. feb.), str. 19
Menedžer leta 2003 je Andrej Polenec, Večer 2003, št. 222 (25. sep.), str. 9
M. Repovž: Malo smo prebledeli : Andrej Polenec, generalni direktor Iskratela, Delo 2003, št. 20 (25. jan.)
H. Jelovčan. Mladinski center odprt : glavna "donatorja", direktor družbe Iskratel Andrej Polenec in župan Mohor Bogataj, sta v torek popoldne predsedniku Mladinskega sveta Kranj Juretu Megliču izročila ključ mladinskega kulturnega centra v Tomšičevi ulici / Gorenjski glas 2003, št. 50 (27. jun.), str. 1
S. Šmuc: Andrej Polenec: ribe, kaviar in vodka, Gospodarski vestnik 2003, št. 38, str. 10
M. Volčjak: Nagrajen direktor najboljše gorenjske tovarne : Andrej Polenec, glavni direktor kranjske Iskratel, nagrajen za izjemne gospodarske dosežke, Gorenjski glas 1997, št. 17 (28.II.), str. 17
S. Toplak: Nočemo tekmovati s podeželskimi tekmeci, Manager 1996, št. 9 (september), str. 6-9

error


Glej tudi

link   Združenje manager.si
link   Finance.si
link   Gorenjskiglas.si
link   Delo.si
link   Kpv.gov.si
link   Iskratel.com
link   Dnevnik.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5