gorenjci.si gorenjci.si
xPOGAČNIK Miha
Foto: Neznan
Galerija slik
POGAČNIK Miha POGAČNIK Miha POGAČNIK Miha POGAČNIK Miha POGAČNIK Miha POGAČNIK Miha POGAČNIK Miha POGAČNIK Miha POGAČNIK Miha POGAČNIK Miha Zapri POGAČNIK Miha
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

POGAČNIK, Miha


Rojen: 
31. maj 1949, Kranj
Umrl:  , error


Občina: 
KranjV Kranju je stalno živel do leta 1967, potem pa je šel za 20 let v ZDA. Od 1991 dalje živi v Hamburgu v Nemčiji. Koncertira po vsem svetu. Po učenju violine v Kranju pri Franju Staniču in Ljubljani pri Cirilu Veroneku je študij nadaljeval v letih med 1967 in 1972 v Kölnu pri I. Ozimu ter nazadnje še dve leti v ZDA. Bil je tudi Fulbrightov štipendist.
Vzrok za Pogačnikovo vrnitev na slovenski koncertni oder so bili njegovi Festivali IDRIART. Idriart je leta 1981 ustanovil Miha Pogačnik s somišljeniki. Ti festivali so danes zastopani v okoli 50 državah sveta. Pogačnik je od leta 1974 odigral več kot 100 koncertov na leto. Za svoje koncerte vedno izbira violinska dela, s katerimi lahko po vsebinski in težavnostni plati aktivira poslušalce tako, da so tudi soustvarjalci glasbe, tj. aktivni poslušalci.
V 90. letih je odkril in razvil temo "art & business", s katero skozi razumevanje glasbe pomaga uglednim managerjem širom sveta odpirati nova obzorja znanih praks. Od takrat ga naročajo vodilni menedžerji z vseh celin sveta. Od leta 1996 konec junija potekajo na gradu Borl pri Ptuju srečanja Umetnost in gospodarstvo.
Leta 1992 je v dveh mesecih izvedel turnejo po 43 evropskih katedralah. Leta 2005 je skupaj s prijatelji z vsega sveta v petih slovenskih mestih, od Ljubljane do Bleda, od januarja do septembra predstavil popotovanje skozi 56 mojstrovin violinske literature od Bacha do Bartoka.
Decembra 2005 ga je kot svetovno znanega violinista, kot raziskovalca in kulturnega ambasadorja Slovenije mestna občina Kranj imenovala za častnega občana.

Literatura
Osebnosti, Od M do Ž, Ljubljana 2008
F. Križnar: Portreti gorenjskih glasbenikov, Maribor 2006
I. Kavčič: Klasika za novo poslovno okolje, Gorenjski glas 2005, št. 2(7.1.), str. 16
N. Koražija: Umetnik v biznisu, Manager 2004, št. 6, str. 38–41


error


Glej tudi

link   Mladina.si
link   Mediade.si
link   Mihavision.com
link   Združenje Manager
link   Ministrstvo za zunanje zadeve RS


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 17.1.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5