gorenjci.si gorenjci.si
xPOGAČAR Leopold
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
POGAČAR Leopold POGAČAR Leopold POGAČAR Leopold POGAČAR Leopold POGAČAR Leopold POGAČAR Leopold POGAČAR Leopold POGAČAR Leopold POGAČAR Leopold POGAČAR Leopold Zapri POGAČAR Leopold
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

POGAČAR, Leopold


Rojen: 
12. junij 1966, Jesenice
Umrl:  , error


Občina: 
ŽirovnicaJe poročen, oče dveh otrok. Otroška leta je preživel v Radovljici, počitnice in vikende pa v Mostah pri Žirovnici. Od leta 1986 živi na Bregu pri Žirovnici.

Osnovno šoli je končal v Radovljici, srednjo šolo za miličnike pa v Tacnu leta 1985. V letu 1996 je končal Visoko policijsko varnostno šolo in je po poklicu pravnik notranjih zadev.

Do leta 2006 je bil v službi pri policiji. Svojo kariero je pričel kot miličnik na policijski postaji Bežigrad. V tem času je opravljal naloge opazovalca, pomočnika vodje izmene, vodje izmene, pomočnika komandirja, komandirja in na koncu inšpektorja SUP, odgovornega za področje prometne varnosti.
Decembra 2000 je bil član prvega kontingenta slovenske policije v misiji Združenih narodov UNMIK na Kosovu. V letu 2004/2005 pa je bil član mirovne misije EUPM v Bosni in Hercegovini.  Je usposobljen za observacijo in delo s helikopterjem in delo z hitrostnimi merilnimi napravami

Je aktiven udeleženec vojne za Slovenijo in ima status veterana vojne za Slovenijo.
Za svoje delo je bil večkrat odlikovan (bronasti in srebrni znak za zasluge za varnost) in posebej pohvaljen za varovanje Papeža ob prvem obisku v Sloveniji (Brezje) in kasneje za varovanje predsednika ZDA g. Clintona (Brdo in Bled).

V času, ko je bil inšpektor za varnost prometa na PU Kranj, je bil skupaj s sodelavci avtor knjižice Varno na poti v šolo in domov, katero so kasneje kot didaktični pripomoček povzele vse PU v Sloveniji.

Oktobra 2006 je bil prvič izvoljen za župana občine Žirovnica. Pred tem je bil član vaškega odbora in v mandatu 2002-2006 tudi občinski svetnik.

V letih od 1981 do 1985 je aktivno tekmoval s konji (dresura, galop in preskakovanje ovir) za takratno ekipo konjenice milice. V prostem času napiše kakšno pesem in rad teče. Je velik ljubitelj živali.

V maju 2010 je bil s strani OSCE povabljen v Skopje, kjer sem preko 100 makedonskim županom predaval o sistemu sodelovanja lokalne skupnosti s policijo.


Vir: zapis Leopolda Pogačarja, Breg pri Žirovnici, december 2010
Literatura
A. Hartman: Zmaga Pogačarja, Gorenjski glas 2006, št. 91 (14. nov.), str. 2
S. Šubic: Slovenci imamo prednost, Gorenjski glas 2005, št. 37 (10. maj.), str. 10
M. Kokot: Ljudje pridejo tudi po nasvet in pomoč, Gorenjski glas 2004, št.25 (30. mar.), str. 23
error


Glej tudi

link   Žirovnica.si
link   GTV.si
link   Siol.net
link   Gorenjskiglas.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5