gorenjci.si gorenjci.si
xPODRŽAJ Ivan
Foto: Neznan
Galerija slik
PODRŽAJ Ivan PODRŽAJ Ivan PODRŽAJ Ivan PODRŽAJ Ivan PODRŽAJ Ivan PODRŽAJ Ivan PODRŽAJ Ivan PODRŽAJ Ivan PODRŽAJ Ivan PODRŽAJ Ivan Zapri PODRŽAJ Ivan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

PODRŽAJ, Ivan


Rojen: 
27. februar 1888, Podnart na Gorenjskem
Umrl:  7. oktober 1958, Ljubljana error


Občina: 
RadovljicaRojen je bil kot sin očeta Dolenjca in matere Gorenjke. Oče je bil železničar in je služboval v različnih krajih. Zato je sin Ivan najprej hodil k pouku v Hirtu na Koroškem, pozneje pa v osnovno šolo v več krajih na Dolenjskem, Gorenjskem in v Ljubljani. Klasično humanistično izobrazbo je pridobil v več internatih v Ljubljani, Istri in Dalmaciji. Teologijo je študiral le tri semestre v Gorici v letih 1911 in 1912. Ker mu je bila prošnja za priznanje srednješolskega študija odbita je opustil misel o nadaljnjem šolanju in se zaposlil v časnikarstvu. Najprej je delal pri lokalnih delavskih listih. Leta 1925 je prišel v uredništvo Jutra, kjer je bil nekaj časa  tudi glavni urednik. Deset let  je urejal Življenje in svet. Zaradi svojega radikalnega socialnega prepričanja je večkrat prišel v navkriž z lastniki časopisov, tako da je bil leta 1941 odpuščen tudi od ljubljanskega Jutra. Po drugi svetovni vojni se je zaposlil v zunanjepolitičnem uredništvu Ljudske pravice, kjer je delal do upokojitve.
Veliko je potoval po Evropi od Španije do Bolgarije in od Poljske do Italije ter zlasti po vseh državah nekdanje Jugoslavije. Tako si je že s 17. leti ogledal Rim. Leta 1921 je nastal potopis Slike z naše rivijere. Bil je eden prvih slovenskih poklicnih novinarjev, dopisoval je tudi v nekatera avstrijska in italijanska socialistična glasila.
V revijah Zora in Mentor je objavljal najprej pesmi, potem pa krajšo in daljšo prozo. Leta 1919 je izšla realistična povest Martin Brbek. To je bil prvi del romana Črne duše, ki ga ni uspel dokončati.  Leta 1932 je izšla povest Bedakova osveta, leta 1937 pa še povest Strte peruti. Med drugo svetovno vojno je napisal obsežen roman Gorjani, ki ga je ponudil v izdajo Mohorjevi družbi. Zaradi krajšanja in novega oblikovanja je izšel šele po njegovi smrti leta 1969.
Literatura
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008
J. Dolenc: Ivan Podržaj, Gorjani : Slovenske večernice, Književni glasnik Mohorjeve družbe v Celju maj 1969, št. 1-2, str. 31-34

error


Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   dLib
link   dLib
link   dLib


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 11.10.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5