gorenjci.si gorenjci.si
xPISK Bojan
Foto: arhiv knjižnice
Galerija slik
PISK Bojan PISK Bojan PISK Bojan PISK Bojan PISK Bojan PISK Bojan PISK Bojan PISK Bojan PISK Bojan PISK Bojan Zapri PISK Bojan
Foto: arhiv knjižnice
Foto: arhiv knjižnice
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

PISK, Bojan


Rojen: 
27. marec 1933, Ljubljana
Umrl:  10. februar 2008, Golnik error


Občina: 
KranjOsnovno šolo je obiskoval v Škofji Loki, gimnazijo pa v Kranju. Nato je študiral slavistiko v Ljubljani, od leta 1961 dalje pa je služboval v kranjski Osrednji knjižnici, dolga leta kot vodja Ljudske knjižnice,  vse do upokojitve leta1996 pa je bil vodja splošnega oddelka.
Njegova prva pesem je izšla v Gorenjskem glasu, več pesmi pa je leta 1953 objavil v gimnazijskem zborniku Plamenica. Kasneje  je objavljal svojo poezijo, ki odseva sopotništvo slovenskega intimizma iz 50. let 20. stol., skoraj v vseh slovenskih osrednjih literarnih revijah. S pesmimi je sodeloval na mnogih literarnih večerih doma in v tujini, otroško poezijo pa je bral na kranjskih osnovnih šolah, v Tržiču, Škofji Loki in Ljubljani. S svojo pezijo je sodeloval na dveh literarno-likovnih razstavah: z Markom Aljančičem v Prešernovi hiši v Kranju (Rekviem za hišo) in z Alenko Kham-Pičman v Kranju, v Bayreuthu in Parizu (Skrivna gaz).
Poleg literarnega ustvarjanja je pomembno tudi njegovo uredniško in kulturniško delovanje. Pri Osrednji knjižnici Kranj je bil med pobudniki in organizatorji tradicionalnega Srečanja slovenskih pesnikov v Kranju, v splošnem odelku pa je pripravil vrsto opaznih srečanj s slovenskimi literarnimi ustvarjalci. Bil je urednik literarnega zbornika Plamenica, od leta 1967 do 1972 pa odgovorni urednik kulturne priloge Snovanja pri Gorenjskem glasu.
Občina Kranj mu je leta  1964  podelila Prešernovo nagrado, 1977 pa veliko Prešernovo plaketo.

Pesniške zbirke:
• Upadla gladina, 1964
• Polnoletje odpovedi, 1971
• Predrti klic, 1983
• Sončni gong, 1994

Pesniški zbirki za mladino:
• Vesela raketa, 1992
• Ko se smejem, vse razgrejem, 1993


Literatura
Merjenje dalje in nebeških strani. Ljubljana, 2005
Osebnosti. Ljubljana, 2008
error


Glej tudi

link   Gorenjskii glas - članek


Prispeval/-a: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 20.2.2016, Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5