gorenjci.si gorenjci.si
xPERNE Damijan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik
PERNE Damijan PERNE Damijan PERNE Damijan PERNE Damijan PERNE Damijan PERNE Damijan PERNE Damijan PERNE Damijan PERNE Damijan PERNE Damijan Zapri PERNE Damijan
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

PERNE, Damijan


Rojen: 
16. april 1968, Kranj
Umrl:  , error


Občina: 
KranjDamijan Perne je Kranjčan. Maturiral je na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani, diplomiral je na Medicinski fakulteti, kjer si je pridobil naziv doktor medicine, specializiral pa s področja psihiatrije. Kot oddelčni psihiater je deloval v Psihiatrični bolnišnici Begunje in v Domu starejših občanov Kranj. Ob delu je opravil tudi šolanje iz vedenjsko kognitivne psihoterapije in se vključil v šolanje iz sistemske družinske terapije ter kibernetike.
Že v srednji šoli se začel ukvarjati z igralstvom. Najprej je bilo to le v sklopu mladinske igralske skupine in festivala Podobe trenutkov, kasneje pa se je priključil Gledališču čez cesto, s katerim so želi številne uspehe na festivalih na slovenskem, jugoslovanskem in širšem evropskem območju. Videli smo ga tudi v vlogi stand-up komedijanta, ko si je ta žanr prek priložnostih odrov v lokalih šele utiral pot do slovenske publike. Njegova amaterska igralska kariera je vrhunec dosegla v humoristični nadaljevanki TV Dober dan.
Sodeloval je pri več glasbenih projektih, tudi s skupino Čuki in z Adijem Smolarjem.
Z družino živi v Stražišču pri Kranju.
Od leta 2006 do 2010 je bil župan Mestne občine Kranj. Na volitvah septembra 2008 pa je bil izvoljen tudi za poslanca državnega zbora. Zaradi nezdružljivosti funkcij je moral s te funkcije decembra 2009 odstopiti, ker ga je vlada imenovala za direktorja begunjske psihiatrične bolnišnice.

Objavlja strokovne članke s področja psihiatrije. Pisal je tudi pravljice za otroke (najprej za radijsko oddajo o grajskem norčku Ferdinandu), ki so leta 2007 ponovno izšle v knjigi in na zgoščenki (Grajski norček Ferdinand pripoveduje).

Literatura

error


Glej tudi

link   Wikipedija
link   Zares
link   Klub študentov Kranj, Zapik
link   Moja družina
link   You Tube
link   GTV, intervju 10.06.2009
link   Dogaja.se
link   RTV SLO.si
link   Siol.net


Prispeval/-a: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 19.1.2011, Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5