gorenjci.si gorenjci.si
xPAGLIARUZZI Natalis
Foto: Neznan
Galerija slik
PAGLIARUZZI Natalis PAGLIARUZZI Natalis PAGLIARUZZI Natalis PAGLIARUZZI Natalis PAGLIARUZZI Natalis PAGLIARUZZI Natalis PAGLIARUZZI Natalis PAGLIARUZZI Natalis PAGLIARUZZI Natalis PAGLIARUZZI Natalis Zapri PAGLIARUZZI Natalis
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

PAGLIARUZZI, Natalis


Rojen: 
5.12.1745, Kobarid
Umrl:  25. april 1832, Kranj error


Občina: 
KranjRodil se je očetu Jerneju. Leta 1777 se je poročil z Frančiško Jenko pl. Jenkersheim. V zakonu se jima rodili štirje otroci.
Kot zdravnik se je konec 80. let preselil s Primorske v Kranj.
Tu se je poleg zdravniške prakse pričel ukvarjati tudi s podjetništvom, posebej z žimarsko industrijo. Od tašče je prevzel žimarsko obrt in jo razširil v žimarsko in sitarsko delavnico, ki je zaposlovala okoli 100 družin. Leta 1830 je sitarsko delavnico predal sinu Mihaelu Angelu, ki jo je nato prodal bratoma Konradu in Rudolfu Lokar.
Premoženje je povečeval z nakupi več posestev. Med drugim je leta 1793 kupil tudi grad Kieselstein, po katerem je poimenovan njegov viteški naziv, podeljen leta 1809. Ob prenovi gradu je dal poslikati Modro dvorano. Grad je prepustil hčerki Antoniji in je ostal v družinski lasti še dve genraciji, dokler ni leta 1913 postal državna last.
Kot politik se je uveljavil leta 1797, ko je postal župan Kranja. Kot župan je sodeloval pri ustanovitvi gimnazije jeseni 1810 v Kranju. V  letu 1808 je pridobil kranjsko deželanstvo. Kot vnet privrženec francoskih razsvetljenskih in političnih idej je ostal župan tudi v času Ilirskih provinc (1809-13).
Leta 1824 je v Padovi  izdal molitvenik Raccolta di diverse orazioni, ki ga je on iz nemščine prevedel v italijanščino.
Literatura
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 790

error


Glej tudi

link   Wikipedija.org
link   Slovenski biografski leksikon
link   Gorenjskiglas.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 22.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5