gorenjci.si gorenjci.si
xOSTERMAN Andrej
Foto: Osebni arhiv
Galerija slik
OSTERMAN Andrej OSTERMAN Andrej OSTERMAN Andrej OSTERMAN Andrej OSTERMAN Andrej OSTERMAN Andrej OSTERMAN Andrej OSTERMAN Andrej OSTERMAN Andrej OSTERMAN Andrej Zapri OSTERMAN Andrej
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

OSTERMAN, Andrej


Rojen: 
4. oktober 1960, Kranj
Umrl:  , error


Občina: 
ŽirovnicaV letu 1986 je zaključil dodiplomski študij na Pravni fakulteti v Ljubljani in si pridobil strokovni naziv univerzitetni diplomirani pravnik. Leta 2004 je zaključil podiplomski magistrski študij prava na Pravni fakulteti v Ljubljani, smer Teorija prava in države in v letu 2010 še doktorski študij na Fakulteti za logistiko v Celju, s področja logistike sistemov.
Poleg podiplomske izobrazbe je tudi končal različna vojaška izobraževanja doma in v tujini, kot so: Šola za rezervne oficirje, Generalštabni program na Poveljniško štabni šoli v Slovenski vojski in izobraževanje v Marshall Centru v Nemčiji (The College of International and Security studies). Poleg tega se je udeležil še številnih drugih krajših izobraževanj.

Zaposlen je na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije kot načelnik Generalštaba Slovenske vojske. Ima vojaški čin generalmajorja, v katerega je napredoval leta 2014. V svoji dolgoletni vojaški karieri, kI jo je začel leta 1981 kot rezervni podporočnik v odredu pri Območnem štabu Teritorialne obrambe Tržič, je opravljal vrsto različnih vodstvenih in poveljniških dolžnosti v Ministrstvu za obrambo in Slovenski vojski. Tako je bil v letu 2008 in 2009 tudi poveljnik Poveljstva za podporo ter hkrati tudi poveljnik Vojašnice Kranj. Bil je član vladne Komisije za mednarodno humanitarno pravo. Več let je bil tudi član vladne Komisije za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi Republike Slovenije. V Slovenski vojski je deloval v Svetu za znanost in tehnologijo in bil tudi vsebinski spremljevalec ciljnega raziskovalnega projekta, ki ga je izvajala Pravna fakulteta v Ljubljani. Prav tako je za potrebe Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske ter fakultete izvedel več različnih predavanj. 

V letu 2009 je bil imenovan za člana uredniškega odboru za strokovno revijo Bilten Slovenske vojske, ki je uvrščen v bibliografsko zbirko podatkov Cobiss.si in PAIS International. Kot avtor ali soavtor je napisal in objavil več člankov ter s prispevki sodeloval na različnih konferencah. V svoji osebni bibliografiji Cobiss ima več zapisov, od izvirnega znanstvenega prispevka do mentorstva pri diplomskih delih. Piše zlasti s področja prava, logistike in JRKBO (jedrska, radiološka, kemična in biološka obramba). Je soavtor dveh knjig: 
Terorizem in jedrska, radiološka, kemična ter biološka obramba : učbenik. Ljubljana, 2008 in znanstvene monografije
Obveščevalno-varnostna dejavnost : procesi, metode, nadzor, Ljubljana, 2012.

Prejel je številna priznanja Ministrstva za obrambo kot so: Bronasta medalja Slovenske vojske (1993), Znak manevrske strukture narodne zaščite (1994), Srebrna medalja Slovenske vojske (1995), Bronasta medalja Generala Maistera (1997), Srebrna medalja Generala Maistera (2000), Zlata medalja Generala Maistera (2006). Poleg teh priznanj je tudi prejemnik Plakete Zveze slovenskih častnikov (2009) in Priznanja Ministrstva za notranje zadeve za sodelovanje (2010).

Je član Združenja vojaških gornikov Slovenije in Planskega društva Žirovnica.
Do svojega 23. leta je živel na Pristavi v občini Tržič, nato se je preselil v Breznico v občini Žirovnica, kjer z družino živi še sedaj.
Literatura
S. P. Kovačič: Brigadirska sablja ob napredovanju, Gorenjski Glas 2009 (15.5.), št. 38, str. 10
Slovenska vojska deset let v zavezništvu : intervju brigadir dr. Andrej Osterman, namestnik načelnika Generalštaba SV, Revija Obramba 2014, št. 3, str. 4-9
error


Glej tudi

link   Dolenjskilist.si
link   RTV SLO.si
link   Združenje vojaških gornikov Slovenije.si
link   mojalbum.com
link   vaskanal.com
link   Slovenska vojska
link   Nato
link   Revija Obramba


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 29.4.2016, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5