gorenjci.si gorenjci.si
xOSELI Jože (Jožef)
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
OSELI Jože (Jožef) OSELI Jože (Jožef) OSELI Jože (Jožef) OSELI Jože (Jožef) OSELI Jože (Jožef) OSELI Jože (Jožef) OSELI Jože (Jožef) OSELI Jože (Jožef) OSELI Jože (Jožef) OSELI Jože (Jožef) Zapri OSELI Jože (Jožef)
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

OSELI, Jože (Jožef)


Rojen: 
4. marec 1949, Medvode
Umrl:  , error


Občina: 
KranjRodil se je kot peti otrok v družini in svoja otroška leta preživel v Medvodah. Od svojega 27. leta dalje živi v Kranju. Po končani gostinski šoli- smer strežba se je leta 1967 zaposlil v Skupščini Republike Slovenije kot natakar. Ob delu se je izobraževal in končal še Hotelsko šolo, Poslovodsko šolo in Višjo Upravno šolo.

Zaradi odgovornega in strokovnega dela je bil leta 1972 imenovan za Vodjo protokolarne strežbe na Gradu Brdo pri Kranju. V rezidenci bivšega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita je bil skupaj z ženo Metko odgovoren za vso organizacijo in strežbo v času njegovega bivanja na Brdu, kakor tudi ob obiskih tujih državnikov na Brdu.
Za svoje delo sta prejela jugoslovansko odlikovanje »Red dela s srebrnim vencem«.
Od leta 1989 je vodil protokolarno vilo »Vila Epos« na Bledu in vilo » VilaTartini« v Strunjanu. V večletnih delovnih izkušnjah v reprezentančnih objektih je srečal več kot 40 državnikov, predsednikov vlad, kraljev in cesarjev, organiziral odmevne pogostitve za velike kulturne prireditve in sprejeme.

Ker je po naravi radoveden je potreboval nov izziv, zato se je odločil, da uresniči svojo željo in se izpopolni tudi v kulinariki. Vpisal se je na E.A.C.H. – Šolo artistične kulinarike in hotelirstva Paul Bocuse v Lyonu v Franciji. To je bila prelomnica v njegovem življenju in začel je svojo drugo kariero.
Leta 1997 je kot pomoč šefu v kuhinji in leta 1998 kot vodja slovenske kuharske ekipe asistiral na gala prireditvi za izbor najlepše zemljanke na otoku Sejšelih. Svoje znanje je kot vodja gostinstva /F&B manager/ v Hotelu Lev uporabil in prenašal na svojo ekipo.

Oseli je član Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, član Francoske kulinarične akademije, član Kulinarične zveze Združenih Arabskih Emiratov, član Egiptovske kulinarične zveze, član Kulinarične zveze Saudske Arabije, član SCMER-a /saveza kuhara mediteranskih i evropskih regija/, ambasador saveta kuhara mediteranskih regija za Slovenijo, član R.D.T. Institute Internationa Lousanne Švica, član WACS-a /svetovne kuharske zveze/, mednarodno sodnik pri WACS-u.

Leta 1999 je v Parizu v knjigi Febiena Ballasena-World Delishes predstavil slovensko kuhinjo s tradicionalnimi recepti.
Od 2002-2008 je v slovenskih revijah in časopisih Ona, Lisa, Dober tek, Pet zvezdic, GT objavil več kot 150 različnih receptov iz sveta in Slovenije.
Od 2006-2008 je posnel več kot 80 kuharskih prispevkov za jutranji program RTV Slovenija.
Več let, kot zunanji sodelavec, vodi predavanja na Hrvaški kulinarični akademiji.
Od leta 2008, kot član ocenjevalne komisije pri WACS-u / svetovni kuharski organizaciji/, sodeluje na številnih kuharskih tekmovanjih po svetu.

 Literatura
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 779
Pogovor z Jožetom Oselijem, Dober tek, št.7, julij 2006
J. Frelih (zbral in uredil): Gostinski leksikon, Ljubljana 2006
error


Glej tudi

link   wacs2000.org
link   zadovoljna.si
link   emiratesculinaryguild.net
link   islamska-skupnost.si
link   najbogatejsislovenci.finance.si
link   tvslo.si
link   tvslo.si
link   Klub japonskega mačevanja.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 6.5.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5