gorenjci.si gorenjci.si
xOMERSA Nikolaj
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik
OMERSA Nikolaj OMERSA Nikolaj OMERSA Nikolaj OMERSA Nikolaj OMERSA Nikolaj OMERSA Nikolaj OMERSA Nikolaj OMERSA Nikolaj OMERSA Nikolaj OMERSA Nikolaj Zapri OMERSA Nikolaj
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

OMERSA, Nikolaj


Rojen: 
5. december 1878, Kranj
Umrl:  18. junij 1932, Kranj error


Občina: 
KranjOsnovno šolo je obiskoval v Kranju. Gimnazijo je obiskoval v Ljubljani. Maturiral je leta 1898. Slovansko in klasično filologijo je študiral na Dunaju in v Gradcu. Leta 1906 je napravil izpit iz slovanske filologije. Leta 1910 je napravil izpit iz klasične filologije za nižje razrede gimnazije. Doktoriral je leta 1909.
Med leti 1903-07 je bil, s prekinitvijo v letih 1905-06, suplent na gimnaziji v Novi Gorici. Med leti 1909-12 je bil suplent na državni gimnaziji v Idriji. Med leti 1820-28 je bil najprej učitelj na državni obrtni šoli v Ljubljani, nato pa profesor na realni gimnaziji v Celju. Nato je do leta 1830 učil še na realki v Ljubljani. Nazadnje je bil v službi na prosvetnem oddelku banske uprave v Ljubljani.
Posvečal se je predvsem obdobju razsvetljenstva. Iz te teme je tudi doktoriral. Med drugim je zbral gradivo za študijo o nastanku in razvoju Vodnikove pesniške tehnike, pisal je o Linhartovem prevodu narodne pesmi o Pegamu in Lambergarju, se ukvarjal s pesniškim almanahom Pisanice in dokazoval, da je šifra B.E. kratica za baron Edelstein oz. Žiga Zois. Objavil je zagovorno knjigo Antona Petriča in dve pesmi Josipa Murna.
Objavljal je predvsem v Časopisu za zgodovino in narodopisje in v Ljubljanskem zvonu. Samostojno je izdal pomožni učbenik za srednje šole Stihoslovje z osnovnimi zakoni metrike, 1 del. Drugi del z naslovom Stihoslovno oblikoslovje je ostal v rokopisu.


Dela:
Stihoslovje z osnovnimi zakoni metrike, 1925.Literatura

Slovenski biografski leksikon, 2. knjiga, Ljubljana 1933-52
Osebnosti, od M do Ž, Ljubljana 2008

error


Glej tudiPrispeval/-a: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 10.12.2010, Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5