gorenjci.si gorenjci.si
xOMAN Ivan
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
OMAN Ivan OMAN Ivan OMAN Ivan OMAN Ivan OMAN Ivan OMAN Ivan OMAN Ivan OMAN Ivan OMAN Ivan OMAN Ivan Zapri OMAN Ivan
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

OMAN, Ivan


Rojen: 
10. september 1929, Zminec pri Škofji Loki
Umrl:  , error


Občina: 
Škofja LokaRodil se je v Zmincu pri Škofji Loki, kjer živi še danes. Po osnovni šoli je začel delati na očetovi kmetiji . Pri 31 letih, tj. leta 1960, je prevzel posestvo in se poročil. Z ženo Marijo imata sedem otrok. Še danes pomaga sinu na domači kmetiji.

Po letu 1968, ko je oblast omogočila tudi zasebno kmetovanje, je postal občinski odbornik, vendar je ob uvedbi delegatskega sistema leta 1974 odstopil. Do svojega vstopa v politiko na državni ravni je bil predsednik Kmetijske zadruge Škofja Loka in predsednik krajevne skupnosti Zminec.
V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je pridružil kmečkemu gibanju in sodeloval v vseh večjih pobudah tistega časa. Maja 1988 je postal predsednik na novo ustanovljene Slovenske kmečke zveze do spomladi 1992. Ob nastanku Združene opozicije Slovenije Demos je postal njen podpredsednik. Leta 1990 je bi izvoljen za člana predsedstva Republike Slovenije. Bil je edini član predsedstva, ki je odločno podprl ustanovitev Slovenske vojske in ni podpisal kapitulantske »deklaracije za mir«. Ker si je želel, da bi se Slovenska kmečka zveza, ki se je preimenovala v Slovensko ljudsko stranko, združila s Slovenskimi krščanskim demokrati, je prestopil v SKD. Stranki sta kljub temu še skoraj celo desetletje hodili vsaka svojo pot.
V mandatu 1992 do 1996 je bil poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, izvoljen na listi Slovenskih krščanskih demokratov. Potem se je umaknil iz aktivnega političnega življenja. Ob združitvi SLS in SKD se je spet znašel v združeni SLS+SKD Slovenski ljudski stranki, ki se danes spet imenuje Slovenska ljudska stranka.
V njegovi knjigi Glas ljudstva v prelomnem času so tri bistvene stvari. Prva pomembna značilnost je, da je to prvi daljši Omanov življenjepis. Druga značilnost knjige so Omanovi govori, ki po avtorjevem mnenju izpričujejo Omanov “neverjetni literarni smisel in čutenje sveta”.V knjigi pa so tudi vsi Omanovi nastopi na plenarnih sejah DZ, v času, ko je bil v letih 1992-1996 poslanec v državnem zboru.

Leta 1996 mu je bilo podeljeno državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije. Leta 1999 mu je občinski svet podelil naziv častnega občana občine Škofja Loka.
Literatura
M. Berlec: Začetnik drznih sprememb, Demokracija 2010, št. 13 (1. apr.), str. 20-25
T.M. Valenč: "Politični nasprotnik ni sovražnik" : Ilirska Bistrica: predstavitev knjige Ivan Oman, glas ljudstva v prelomnem času : Primorske novice 2009, št. 294 (19. dec.), str. 6
D. Zavrl Žlebir: Oman: preveč je slave: Gorenjski glas 2009, št. 72 (11. sep.), str. 24
M. Naglič: Kmečka zvezda v politiki, Gorenjski glas 2009, št. 72, str. 11
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 772-773
F. Bole: Ivan Oman : predsednik Slovenske kmečke zveze, Ognjišče 1989, št. 7/8, str. 6-10
error


Glej tudi

link   Demokracija.si
link   Dnevnik.si
link   Dnevnik.si
link   RTV SLO.si
link   tvslo.si
link   photodohtar.wordpress.com
link   24kul.si
link   Siol.net
link   Ognjisce.si
link   slovenskapomlad.si
link   tvslo.si
link   Gorenjskiglas.si (str. 11 in 24)
link   Muzejsko društvo Škofja Loka.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 18.3.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5