gorenjci.si gorenjci.si
xMLEJNIK Miloš
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
MLEJNIK Miloš MLEJNIK Miloš MLEJNIK Miloš MLEJNIK Miloš MLEJNIK Miloš MLEJNIK Miloš MLEJNIK Miloš MLEJNIK Miloš MLEJNIK Miloš MLEJNIK Miloš Zapri MLEJNIK Miloš
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

MLEJNIK, Miloš


Rojen: 
4. februar 1947, Ljubljana
Umrl:  , error


Občina: 
Škofja LokaLjubezen do violončela je nasledil po očetu in od njega dobil tudi prve napotke za igro na tem instrumentu. Že takoj je kazal izjemno nadarjenost, saj je enajstleten zmagal na tekmovanju Pokaži, kaj znaš, čez dve leti pa še na tekmovanju vseh dotedanjih zmagovalcev.
Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomiral leta 1970 v razredu prof. Otona Bajdeta, pri njem je končal tudi podiplomski študij, izpopolnjeval pa se je še pri treh slavnih mojstrih violončela – pri Siegfriedu Palmu na Visoki glasbeni šoli v Kölnu, pri Enricu Mainardiju in pri Andreju Navarri. V letih 1977-1990 je bil soločelist orkestra Slovenske filharmonije. Od leta 1979 je profesor na Akademiji za glasbo, od leta 1990 pa tudi na Deželnem konzervatoriju v Celovcu. Pedagoško dejaven je še kot vodja številnih poletnih šol za violončelo doma in v tujini. Pogosto sodeluje kot član žirije na mednarodnih tekmovanjih. Koncertira tako doma, kot v tujini, bodisi kot solist z različnimi spremljevalci in orkestri, bodisi kot član komornih sestavov, zlasti klavirskega tria Arcadia in godalnega kvarteta Tartini. Koncertiral je domala v vseh državah Evrope, večkrat tudi v ZDA, Južni Ameriki in Taiwanu. Nastopil je na mnogih uglednih festivalih, med drugim je kot solist igral z orkestrom Slovenske filharmonije v slovitem Carnegie Hallu v New Yorku, leipziškem Gewandhausu in v Schauspielhausu v Berlinu.
Miloš Mlejnik je eden vodilnih slovenskih glasbenih umetnikov, violončelist izbrušene tehnike, polnega, plemenitega tona in elementarne muzikalnosti. Ima obsežen repertoar, ki stilno obsega od predklasike v današnji čas. Mnogi slovenski skladatelji so svoja dela, ki jih je krstno izvedel, napisali prav zanj.
Posnel je že preko trideset zgoščenk.
Prejel je vrsto priznanj, med njimi I.nagrado na tekmovanju« Alfred Vorster ( Köln 1972 ), II.nagrado na mednarodnem tekmovanju F. Mendelssohna-Bartholdyja ( Berlin 1972), I.nagrado na jugoslovanskem tekmovanju mladih glasbenih umetnikov ( Zagreb 1973 ), I.nagrado na 10. mednarodnem tekmovanju komorne glasbe ( Colmar 1977 ), nagrado Prešernovega sklada ( 1984 ), Prešernovo nagrado Gorenjske (1987), Groharjevo nagrado (1989) in nagrado Prešernovega sklada kot član kvarteta Tartini (2001)
Z ženo Vero, sopranistko, sta si v stari hiši na Lontrgu uredila lep umetniški dom.
Literatura
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 721
T. Žuraj: Uigran duet, Večer 2002, št. 86 (15. apr.), str. 9
N. Umer: Dvoje odličnih koncertov, Primorske novice 2002, št. 21 (15. mar.), str. 18
M. Naglič: Po ljudeh gor, po ljudeh dol. Del 185, Miloš Mlejnik, violončelist, Gorenjski glas 2000, št. 21 (14. mar.), str. 23
T. Gregorič: Slikovito muziciranje : koncert na gradu Dobrovo, Delo 1997, št. 86 (15.IV.), str. 8
F. Križnar: Violončelist Miloš Mlejnik na škofjeloškem glasbenem odru, Gorenjski glas 1995, št. 32 (21.IV.), str. 6
L. Mencinger: Violončelo, kraljevski inštrument, Gorenjski glas 1994, št.95 (2.XII.), str. 20
D. Frelih: Mlejnik, Miloš, Enciklopedija Slovenije , Ljubljana, zv. 7, Marin-Nor (1993), str. 189
error


Glej tudi

link   osebna stran
link   Wikipedija.org
link   Akademija za glasbo
link   Cellist.nl
link   sokolskidom.si
link   igiz-imis.cimrs.si
link   soundofnepal.com


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5