gorenjci.si gorenjci.si
xMISSON Andrej
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
MISSON Andrej MISSON Andrej MISSON Andrej MISSON Andrej MISSON Andrej MISSON Andrej MISSON Andrej MISSON Andrej MISSON Andrej MISSON Andrej Zapri MISSON Andrej
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

MISSON, Andrej


Rojen: 
2. avgust 1960, Novo mesto
Umrl:  , error


Občina: 
Škofja LokaLeta 1979 je maturiral na škofjeloški gimnaziji. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je leta 1985 pridobil višješolsko diploma iz dirigiranja pri prof. Antonu Nanutu. Leta 1987 pa je diplomiral iz kompozicije v razredu prof. Daneta Škerla. Na isti ustanovi je pod mentorstvom Daneta Škerla tudi magistriral (1995) in doktoriral (1997).
Od leta 1993 je zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani, od 1997 kot docent za glasbenoteoretične predmete. Kot izredni profesor poučuje kontrapunkt.

Večino svoje delovne energije usmerja v teoretično in pedagoško delo. Misson je raziskovalec in strokovnjak na področju kompozicijske tehnike kontrapunkt. Je doktor znanosti glasbene teorije,  poustvarjalec na orglah, klavirju, čembalu, zborovodja in udeleženec simpozija Slovenski glasbeni dnevi. Bil je čembalist v ansamblu Ramovš Consort in zborovodja Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec (1989-1994).
Poleg tega se ukvarja z računalništvom v glasbi (z notacijo) in z glasbeno psihologijo.
Od leta 2002 je član Sveta za glasbeno izobraževanje na Ministrstvu za šolstvo in šport.
Je tudi član odbora za zaščito avtorskih pravic pri SAZASU.

Od leta 2000 vodi moški zbor Prvega slovenskega pevskega društva LIRA iz Kamnika. Z Liro je uspešno nastopil na mednarodnih festivalih v Londonu in Pragi. Zanjo tudi piše priredbe in komponira.
Svoje prvo glasbeno delo je napisal leta 1975, do danes pa jih je nastalo okrog 70. Piše pretežno komorno, orgelsko in zborovsko glasbo.
Njegova najbolj znana dela so Letni časi na besedilo Josipa Murna za mešani zbor; moteti Ave Maria, Pater noster, Magnificat, Iubilate deo, Ave maris stella za mešani zbor; Toccata, Aria, Finale za orgle; variacije V nebesih sem doma za orgle; Trio za flavto, čelo in klavir; Glasba za godala ... Njegovo glasbo med drugim izvajajo Komorni zbor RTVS, Slovenski komorni zbor, Ljubljanski madrigalisti, Peter den Ouden, Renata Bauer, Jože Banič, Melita Osojnik, Matej Zupan itd.
Sodeloval je na Mladinskem pevskem festivalu v Celju, Festivalu Križanke, na Evropskem mesecu kulture in Naši pesmi v Mariboru.
Literatura
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 718
E. Škulj: Andrej Misson - petdesetletnik : biti celovit in kreativen glasbenik, ne le praktik, pač pa tudi teoretik, Cerkveni glasbenik 2010, št. 3, str. 14-15
M. Matošec: Andrej Misson: Letni časi, Moteti, Ljudske, Naši zbori, št. 1 (2005), str. 53-54

error


Glej tudi

link   Akademija za glasbo-uni-lj.si
link   Društvo slovenskih skladateljev.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5