gorenjci.si gorenjci.si
xMEGLIČ Jože
Foto: Arhiv družine Meglič
Galerija slik
MEGLIČ Jože MEGLIČ Jože MEGLIČ Jože MEGLIČ Jože MEGLIČ Jože MEGLIČ Jože MEGLIČ Jože MEGLIČ Jože MEGLIČ Jože MEGLIČ Jože Zapri MEGLIČ Jože
Foto: Arhiv družine Meglič
Foto: Arhiv družine Meglič
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

MEGLIČ, Jože


Rojen: 
22. oktober 1939, Lom pri Tržiču
Umrl:  18. junij 2006, Šmartno pri Litiji error


Občina: 
TržičOtroška leta je preživel v Lomu pod Storžičem. Že v osnovni šoli si je rad krajšal čas z risanjem. Kot se je sam kasneje spominjal, ko je pasel krave na Košuti, kjer ni bilo na voljo papirja, je zgladil skodle, ki jih je izdeloval njegov oče, in risal nanje s svinčnikom.
Prva njegova sličica je bila objavljena v reviji za otroke Ciciban v šolskem letu 1952/53. Ob koncu četrtega razreda je bil Jože Meglič kot zgleden učenec vpisan v Zlato knjigo Osnovne šole Lom pod Storžičem. Tudi sicer je bil Jože vseh osem let odličen učenec, kar je bilo že skorajda pravilo za otroke iz Loma. Če so jih mestni učenci nekoliko zaničevali kot hribovce, pa so jih učitelji imeli radi in so jih večkrat pohvalili pred celim razredom , da rešujejo čast znanja v razredu.
Megličev risarski talent je odkril in ga spodbujal slikar prof. Milan Batista. Jože je kasneje nadaljeval šolanje na kranjski gimnaziji ter na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1964 diplomiral slikarstvo pri prof. Maksimu Sedeju, nato je končal še specialko za oljno slikarstvo.
Leta 1967 se je preselil v Trbovlje, kjer je nekaj časa poučeval likovni pouk na osnovni šoli, od septembra 1968 do upokojitve leta 2001 pa je služboval kot likovni pedagog na osnovni šoli v Šmartnem pri Litiji. Tam je z družino živel od leta 1972.
Bil je član Društva slovenskih likovnih umetnikov. Razstavljal je na 43 samostojnih in na več kot 70 skupinskih razstavah. Atelje je imel v gradu Bogenšperk. Stalni zbirki Megličevih del sta na tem gradu in v knjižnici v Šmartnem pri Litiji.
Leta 1966 je prejel Majsko nagrado Zveze študentov Slovenije. Prejel je več nagrad na ex temporih, med drugim prvo nagrado leta 1989 v Tržiču.

Bil je aktiven na področju izobraževanja, kulture, športa in humanitarnosti. Za svoje delo je prejel tudi medaljo Zasluge za narod. Pomembnejše, podeljene mu nagrade so še diploma Šahovske zveze Slovenije (1975), Valvazorjeva plaketa Občine Litija za delo na področju vzgoje in izobraževanja (1987), medalja Janeza Vajkarda Valvazorja (1993), srebrna plaketa Petra Jereba za izjemne dosežke in dolgoletno delo na področju kulture in posthumno priznanje Naj donator Lions kluba Litija (2007).
Za prizadevno delo na področju amaterske kulture v Kulturno umetniškem društvu Jelendol je za leto 1979 prejel Kurnikovo nagrado.

Literatura
D. Globočnik (urednik - avtor): Jože Meglič : 1939-2006 : slikar, Šmartno pri Litiji 2009
D. Globočnik,  J. Meglič: Barve tishine in dramatichnosti, Revija SRP jun. 2009, št. 91/92, str. 86-88
J. Šter: Tržič, Tržiški muzej : spominska akademija Jožetu Megliču, Likovni svet okt. 2006, št. 112, str. 3
J. Šter: Ljubljana, Vodnikova domačija: razstava Jožeta Megliča, Likovni svet nov.-dec. 2004, št. 93/94, str. 27-28
J. Šter: Bogenšperk, Galerija grad Bogenšperk : skušnjave Kapadokije Jožeta Megliča, Likovni svet sep. 2002, št. 71, str. 21-22
Barvne fantazije Jožeta Megliča : Žalec, Savinov salon, Likovni svet dec. 2000, št. 54, str. 27-28
error


Glej tudi

link   Gorenjskiglas.si
link   zasavje.org


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 26.11.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5