gorenjci.si gorenjci.si
xMAJDIČ Vera
Foto: dLib
Galerija slik
MAJDIČ Vera MAJDIČ Vera MAJDIČ Vera MAJDIČ Vera MAJDIČ Vera MAJDIČ Vera MAJDIČ Vera MAJDIČ Vera MAJDIČ Vera MAJDIČ Vera Zapri MAJDIČ Vera
Foto: dLib
Foto: dLib
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

MAJDIČ, Vera


Rojena: 
2. marec 1898, Kranj
Umrla:  16. oktober 1994, Radovljica error


Občina: 
KranjPetje je študirala na Glasbeni matici v Ljubljani pri M. Hubadu, V. Chulawski, P. Lovšetovi, M. Sowilskem in J. Betettu.
Kot lirska sopranistka je debitirala v vlogi Margarete v Gounodovem Faustu v sezoni 1927/28 v ljubljanski operi. V naslednjih letih se je razvila od malodramske do dramske sopranistke. V vlogi Eleonore je 7. maja 1929 pela na krstni predstavi Kogojeve opere Črne maske. Petje v ljubljanski operi je zaključila v sezoni 1931/32.
Cenjen je bil njen kulturno in tehnično izvrstno izšolani pevski glas. Najbolj se ji je poznalo, da je okoli leta 1933 na Dunaju študirala petje pri profesorjih Kašovski in Elizabeti Rado-Danielli. V raznih vlogah je pela predvsem na avstrijskih, nemških (Kassel, Kiel, Hamburg. Nürnberg) pa tudi jugoslovanskih (Ljubljana, Zagreb, Beograd) glasbenih odrih. V sezoni 1938/39 ponovno poje na odru ljubljanske opere. Nacistična politika boja proti vsemu nenemškemu jo je dokončno odtegnila z odrskih desk.
Tako je z začetkom 2. svetovne vojne prenehala z aktivnim petjem in se z nemških odrov vrnila v domači Kranj. Od leta 1951 do upokojitve leta 1976 je poučevala (solo)petje na glasbenih šolah v Kranju in Tržiču. S tem je sklenila več kot 40-letno aktivno pevstvo in učiteljevanje.
Zadnja leta svojega dolgega življenja je prebivala najprej na Bledu in nazadnje v Radovljici.
Literatura
F. Križnar: Portreti gorenjskih glasbenikov, Maribor 2006
F. Križnar: Vera Majdič - portret, Delo 25.X.1994, str. 10
F. Križnar: Vera Majdič (1898-1994): Gorenjski glas 4.XI.1994, str. 14

error


Glej tudiPrispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 11.10.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5