gorenjci.si gorenjci.si
xLEVIČNIK Jožef
Foto: dLib
Galerija slik
LEVIČNIK Jožef LEVIČNIK Jožef LEVIČNIK Jožef LEVIČNIK Jožef LEVIČNIK Jožef LEVIČNIK Jožef LEVIČNIK Jožef LEVIČNIK Jožef LEVIČNIK Jožef LEVIČNIK Jožef Zapri LEVIČNIK Jožef
Foto: dLib
Foto: dLib
Foto:
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

LEVIČNIK, Jožef


Rojen: 
6. april 1826, Železniki
Umrl:  8. januar 1909, Železniki error


Občina: 
ŽeleznikiNjegov oče je želel, da bi se tudi Jožef posvetil višjim študijem, tako kot njegovi bratje in se mu ne bi bilo potrebno ukvarjati s trgovino z železom. Šolal se je v Ljubljani in Celovcu, vendar se je v 2. letniku gimnazije vrnil domov in pomagal očetu v trgovini.
Ker ga je veselila glasba, se je leta 1842  začel učiti orglanja pri skladatelju in pevovodju Gregoriju Riharju v Ljubljani. Prvič je zaigral na orgle v Želenikih 15.8.1843 in to počel polnih 65. Imel je svoj zbor in zanj tudi skladal. Ustvaril je več kot 200 napevov, ki so večinoma ohranjeni v rokopisu.

Na prigovarjanje domačega župnika se je vpisal v učiteljsko pripravnico v  Idriji in leta 1855 postal pomožni učitelj v Železnikih. Učiteljski izpit je opravil dve leti kasneje. Napredoval je v nadučitelja in to ostal do upokojitve leta 1903.

Deloval je v političnem, šolskem in cerkvenem gibanju. Bil je kronist in zgodovinar rojstnega kraja, kjer je dal pobudo za ustanovitev bralnega društva in knjižnice.
V letih od 1866 do 1885 je bil dvakrat izvoljen za župana. Cesar Franc Jožef  ga je odlikoval s srebrnim križcem s krono. Tudi papež Pij X. mu je kot odličnemu katoličanu in apostolski stolici verno vdanemu učitelju leta 1905 podelil kriižec "Za cerkev in papeža".
Članke je objavljal v  Zgodnji Danici, kjer se je prvič  oglasil  leta 1853 s prispevkom o Blažu Kersniku, župniku iz Železnikov. Podpisoval se je z različnimi psevdonimi. Nekaj člankov je poslal tudi Novicam. Poročila je pošiljal Učiteljskemu Tovarišu in Družbi svetega Mohorja.
Literatura
Osebnosti od A do L, Ljubljana 2008, str. 622
M. Naglič : Po ljudeh gor, po ljudeh dol, Jožef Levičnik, nadučitelj in pisatelj - podlistek o znamenitih Gorenjcih, Gorenjski glas, 30. apr. 2004, str. 30
M. Naglič: Po ljudeh gor, po ljudeh dol, Jožef Levičnik, Rodoljub Podratitovski, Gorenjski glas, 23. jun. 2000, str. 14
F. Buttolo: Levičnik Jožef, Slovenska književnost 1996, str. 258
J. Lavtižar: Naši zaslužni možje, tiskarna Anton Blažej 1942, str. 52-55

error


Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   dlib.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 26.11.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5