gorenjci.si gorenjci.si
xLAYER Leopold
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik
LAYER Leopold LAYER Leopold LAYER Leopold LAYER Leopold LAYER Leopold LAYER Leopold LAYER Leopold LAYER Leopold LAYER Leopold LAYER Leopold Zapri LAYER Leopold
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

LAYER, Leopold


Rojen: 
20. november 1752, Kranj
Umrl:  12. april 1828, Kranj error


Občina: 
KranjNjegov oče je bil slikar Marko Layer.
Slikarstva se je skupaj z bratoma Valentinom in Antonom učil pri očetu in po bakrorezih nemških in italijanskih mojstrov.
Leopold je bil nadarjen in delaven slikar. Pri hiši je bilo navadno veliko dela. Po francoski zasedbi Kranjske leta 1809 pa so naročila prenehala. Stiska je bila velika. Pri Layerjevih so začeli ponarejati denar in ga širiti med ljudi. Avstrijska vlada je razpisala nagrado za izsleditev ponarejevalcev. Konec junija leta 1810 sta bila zaprta Valentin in Leopold Layer. Valentin je teden dni pozneje, 5. julija 1810, v ječi umrl za jetiko, Leopold pa je bil obsojen na pet let zapora. V stiski se je zaobljubil, da bo poslikal kapelico Matere Božje na Brezjah, če bo rešen. Po umiku Francozov je bil oproščen. Leta 1814 je izpolnil obljubo. Naslikal je oljnato sliko Marije pomagaj.
Leopold Layer je bil poročen z Marijo Egartnerjevo. Otrok nista imela. Posinovila sta ženinega sorodnika Josipa Egartnerja. Ta se je pri njem izučil slikarstva in ga nasledil. Leopold je bil visoke postave, visokega in širokega čela, živih oči, duhovit in dobrodušen. V družbi je bil vesel in šaljiv, po izkušnji v zaporu pa bolj miren in resen.
Nadaljeval je izročilo ljubljanskih baročnih slikarjev, zlasti J. V. Metzingerja, pozneje je posnemal slikarsko govorico M. J. Schmidta.
Njegova najbolj znana slika je Marija pomagaj na Brezjah. Z oltarnimi slikami je ozaljšal notranjščine številnih cerkva. Napravil je tudi 9 slik za Begunje na Gorenjskem, 8 slik za Cerklje na Gorenjskem. Leta 1814 je s freskami okrasil Marijino kapelo na Brezjah. Leta 1815 je s freskami poslikal prezbiterij župne cerkve v Tržiču. Poslikal je tudi več znamenj. Napravil je več fresk na fasadah hiš. Delal je tudi slike na steklo in panjske končnice.
Poleg posinovljenca in naslednika Josipa Egartnerja so se pri njem učili tudi slikar in podobar v Cerknici Jakob Mikše, slikar in podobar v Radovljici Matej Goričnik, Gašpar Luka Goetzl, Franc Serafin Goetzl, slikar v Kranju Franc Wissiak in Anton Hayne.
Slikarstvo družine Layer se je v 19. stoletju v Kranju nadaljevalo v družinah Goetzl in Wissiak.
Njegova dela so podrobno našteta v Slovenskem biografskem leksikonu (prim. literaturo).

Literatura

Slovenski biografski leksikon, 1. knjiga, Ljubljana 1925-32
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008
Enciklopedija Slovenije, 6. zvezek, Ljubljana 1992
A. Koblar: Gorenjska knjižnica, I. zvezek, Kranj 1914

error


Glej tudi

link   Wikipedija
link   Zavod za turizem Kranj
link   dLib - fotografije, članki
link   tourism-kranj.si


Prispeval/-a: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 18.10.2011, Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5