gorenjci.si gorenjci.si
xKOCJAN Milan
Foto: Lidija Nahtigal
Galerija slik
KOCJAN Milan KOCJAN Milan KOCJAN Milan KOCJAN Milan KOCJAN Milan KOCJAN Milan KOCJAN Milan KOCJAN Milan KOCJAN Milan KOCJAN Milan Zapri KOCJAN Milan
Foto: Lidija Nahtigal
Foto: Lidija Nahtigal
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

KOCJAN, Milan


Rojen: 
24. avgust 1944, Jezersko
Umrl:  , error


Občina: 
JezerskoRojen je bil kot prvi otrok šestčlanske Skubrove kmetije na Jezerskem. Po nesrečni očetovi smrti, že v zgodnji mladosti, je moral poprijeti za vsa dela na kmetiji.
Po poklicu je mizar, ki pa svojega poklica, razen ljubiteljsko, ni nikdar poklicno opravljal.

Njegova prva služba v gozdnem podjetju, ki je od njega zahtevala, da je opravljal najtežja gozdarska dela ter tovarniško delo v kemični tovarni Exoterm, so ga naučili, kaj v življenju pomeni delo. Brez fizičnega dela pa si svojega življenja nikoli ni predstavljal, zato je z veliko volje in energije leta 1986 vstopil v družbeno življenje na Jezerskem, najprej kot predsednik Sveta Krajevne skupnosti Jezersko. Njegova prva večja akcija je bila tako izgradnja krajevnega vodovodnega omrežja v dolžini 7 km in večkrat pove, da smo takrat Jezerjani vzeli stvari v svoje roke.
Vodil je štiriletno vztrajanje in dokazovanje, da je Jezersko na koncu dobilo samostojno občino. Leta 1999 je bil izvoljen za prvega župana nove Občine Jezersko in funkcijo župana opravljal še dva mandata, do 22. 10. 2010.
V prvem mandatu je na novo organiziral delovanje občine. Pod njegovim vodstvom so bili izpeljani vsi večji projekti občine, ki danes pomenijo dobro podlago za njen nadaljnji razvoj.
Tako so bili v času njegovega županovanja na novo obnovljeni vsi pomembnejši objekti: kulturni dom Korotan, šola in vrtec Jezersko, knjižnični prostori, zdravstvena ambulanta Jezersko, Češka koča ter upravna stavba občine. Za vse te objekte je urejeno tudi lastništvo. Obnovljena oz. na novo zgrajena je cestna in komunalna infrastruktura. Prav tako je veliko svojega časa in dela namenil obnovi sakralnih objektov v kraju.

V osamosvojitveni vojni za Slovenijo je s funkcije predsednika Sveta krajevne skupnosti koordiniral sodelovanje s teritorialno obrambo. Pri napadu na Ankovo karavlo ter na mejni prehod Jezerski vrh pa je umirjal pregrete glave domačinov. Danes je član Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

»S srcem za Jezersko« je bilo vseskozi vodilo pri njegovem delu, tako da bo šele po prenehanju županovanja imel več časa za vožnjo z chopperjem ter za izdelovanje lesenih vrtnih garnitur. Je poročen in oče enega otroka.Literatura
error


Glej tudi

link   GTV.si
link   Gorenjskiglas.si
link   Delo.si
link   Gore-ljudje.net


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5