gorenjci.si gorenjci.si
xKERN Ivan
Foto: arhiv Pomorski muzej Sergej Mašera Piran
Galerija slik
KERN Ivan KERN Ivan KERN Ivan KERN Ivan KERN Ivan KERN Ivan KERN Ivan KERN Ivan KERN Ivan KERN Ivan Zapri KERN Ivan
Foto: arhiv Pomorski muzej Sergej Mašera Piran
Foto: arhiv Pomorski muzej Sergej Mašera Piran
Foto: arhiv Pomorski muzej Sergej Mašera Piran
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

KERN, Ivan


Rojen: 
3. oktober 1898, Žužemberk
Umrl:  26. junij 1991, Ljubljana error


Občina: 
KranjRodil se je finančnemu uradniku in zato se je njegova družina precej selila. Osnovno šolo je obiskoval na Vrhniki (1904-1908). V Ljubljani je končal samo prvi letnik gimnazije, preostalih sedem pa na gimnaziji v Kranju, kjer je leta 1916 maturiral. Kot vojaški obveznik je moral v Pulo, kjer je končal šolo za pomorske pripravnike avstro-ogrske mornarice nato pa še tečaj za častnike.
Leta 1917 je služil na bojni ladji Prinz Eugen. Leta 1918 je vstopil v jugoslovansko mornarico. Leta 1919 je bil dodeljen v hidroplansko poveljstvo v Boki Kotorski, kjer se je izšolal za pilota hidroplana. Leta 1922 so ga premestili v Šibenik, kjer je končal tečaj oficirja službe za zveze.
Leta 1923 so mu odobrili enoletni študij na visoki šoli za elektrotehniko v Parizu, da si je pridobil poklic inženirja radiotelegrafije.
V letih 1924-1925 je deloval v Berlinu kot član Komisije za prevzem materiala za zveze.
V letih 1925-1928 je predaval na Pomorski vojaški akademiji v Dubrovniku. Naslednja tri leta je služboval kot poveljnik radiopostaje v Boki Kotorski. V letih 1931-1934 je bil spet na morju. Najprej je bil poveljnik torpedovke, nato pa rušilca Dubrovnik.
Leta 1934 je bil imenovan v Glavni generalštab v Beograd. Leta 1935 je ponovno odšel v Pariz in na Visoki šoli za pomorsko vojskovanje diplomiral za admiralštabnega oficirja. V letih 1936-1937 je spet predaval v Dubrovniku. Še isto leto jr bil postavljen v poveljstvo mornarice v Zemunu. Naslednje leto pa je bil imenovan za poveljnika sestave vojnih ladij. V vlogi upravnika Pomorske akademije v Dubrovniku je dočakal napad na Jugoslavijo aprila 1941. Kot poveljnik druge torpedne flotilje je uspel le z dvema torpedovkama, eno podmornico in s skupino osmih hidroplanov pripluti v Egipt k zaveznikom. Kmalu pa je odšel v London, kjer mu je predsednik vlade zaupal poveljstvo nad trgovsko mornarico Kraljevine Jugoslavije. Leta 1943 je bil kratek čas minister za promet, gozdarstvo in rudarstvo. Maja 1944 se je priglasil v Narodnoosvobodilno vojsko Jugoslavije. Septembra 1944, po podpisu sporazuma med dr. Ivanom Šubašićem in Josipom Brozom Titom, je postal poveljnik jugoslovanske vojne mornarice s činom kontraadmirala. V domovino je uspel pripeljati okoli trideset vojaških plovil. Ob koncu druge svetovne vojne je bil na lastno prošnjo upokojen, ker v novi mornarici ni videl svoje vloge.
Politični vrh Slovenije je zavrnil njegovo pobudo naj čimprej ustanovijo slovensko trgovsko mornarico.
V Narodni in univerzitetni knjižnici niso uslišali njegovi prošnji, da bi se posvetil znanstvenemu delu s področja pomorstva. Nazadnje je našel delo prevajalca strokovne literature za fakulteto za elektrotehniko in nekatera elektrotehnična podjetja.
Umrl je v visoki starosti le dan po razglasitvi samostojne Slovenije.

Literatura
A. Rahten: Ivan Kern, Tvorci slovenske pomorske identitete, Ljubljana 2010, str. 101-110
B. Sajovic: Zavezan boju za domovino, Demokracija, 14.10.2010, str. 48-50

error


Glej tudi

link   Wikipedija.org


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5