gorenjci.si gorenjci.si
xKARNIČAR Davorin (Davo)
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
KARNIČAR Davorin (Davo) KARNIČAR Davorin (Davo) KARNIČAR Davorin (Davo) KARNIČAR Davorin (Davo) KARNIČAR Davorin (Davo) KARNIČAR Davorin (Davo) KARNIČAR Davorin (Davo) KARNIČAR Davorin (Davo) KARNIČAR Davorin (Davo) KARNIČAR Davorin (Davo) Zapri KARNIČAR Davorin (Davo)
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

KARNIČAR, Davorin (Davo)


Rojen: 
26. oktober 1962, Zgornje Jezersko
Umrl:  , error


Občina: Davo Karničar je alpinist, ekstremni alpinistični smučar, učitelj in trener smučanja, alpinistični inštruktor, gorski reševalec, reševalec letalec, vodnik lavinskega psa, bivši tekmovalec v svetovnem pokalu alpskega smučanja, republiški članski prvak in podprvak Balkana v veleslalomu ter serviser v svetovnem pokalu.
Od leta 1980 do 2010 je  opravil preko 1500 alpinističnih tur. Presmučal je velike alpske stene tako v Sloveniji (Triglav, Jalovec, Špik, Kočna) kakor tudi v Alpah (severozahodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna).
Kot prvi Slovenec se je spustil po zaledenelem slapu (Sinji slap nad Jezerskim); do leta 2010 že sedemkrat! Opravil je tudi z najtežjo presmučana alpinistična smer v Sloveniji, t.j. Fritsch-Lindenbach v S steni Grintovca.
Leta 1995 je z bratom Drejcem prvi smučal z Anapurne (8091 mnm). Med letoma 2000 do 2006 se je s smučmi spustil z najvišjih vrhov vseh sedmih kontinentov.
Leta 2000 je dobil Bloudkovo nagrado in Častni znak svobode Republike Slovenije za izjemen smučarsko - alpinistični dosežek s spustom z Mount Everesta, kar je v zgodovini himalaizma odprlo povsem novo poglavje in znova poneslo ime Slovenije v svet.
Leta 2000 ga je revija Men's Journal proglasila za najboljšega ekstremnega športnika na svetu, mednarodno združenje športnih novinarjev pa ga nominiralo za nagrado World Alternative Sportsperson.
Karničar vodi »šolo gorništva in smučanja« na Jezerskem.

knjižni deli
Alpinizem, samoljubje, ljubezen  1996
Z Everesta (v soavtorstvu z Tadejem Golobom) 2000


Literatura
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008
A. Fevžer: Smučal bom z Everesta!, E šport marec 1995, str. 54-55
S. Saje: Zadnji osemtisočak za Slovenijo, Gorenjski glas 16.V.1995, str. 23
M. Roš: Z vrha avtomatsko, nato Hillaryjeva stopnja : Davo Karničar o tem, kako je doživljal spust z Everesta, Delo 14. okt. 2000, str. 20-22
S. Saje: Na vrsti je Kavkaz : na smučeh z najvišjega vrha Evrope, Gorenjski glas 21. maj 2002, str. 3
S. Saje: Smučar od ranega otroštva : Davo Karničar, ekstremni alpinistični smučar, Gorenjski glas 29. dec. 2006, str. 13
S. Saje, (avtor) , D.Karničar (fotograf): Alpinist potrebuje tudi srečo : tako meni 46-letni Davo Karničar z Zgornjega Jezerskega, ki ima za seboj okrog 1250 alpinističnih vzponov, smučal pa je z najvišjih vrhov vseh sedmih kontinentov sveta, Gorenjski glas 16. okt. 2009, str. 12
error


Glej tudi

link   Freeapproved.com
link   Gore-ljudje.net
link   Wikipedija.si
link   Google-slike
link   Google-videoposnetki


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 26.11.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5