gorenjci.si gorenjci.si
xKADILNIK France
Foto: Arhiv Gorenjskega muzeja
Galerija slik
KADILNIK France KADILNIK France KADILNIK France KADILNIK France KADILNIK France KADILNIK France KADILNIK France KADILNIK France KADILNIK France KADILNIK France Zapri KADILNIK France
Foto: Arhiv Gorenjskega muzeja
Foto: Arhiv Gorenjskega muzeja
Foto: Arhiv Gorenjskega muzeja
Foto: Franz Pavlin,1905, hrani knjižnica MJ v NM
Foto: Franz Pavlin,1905, hrani knjižnica MJ v NM
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

KADILNIK, France


Rojen: 
21. oktober 1825, Stara vas pri Krškem
Umrl:  12. avgust 1908, Ljubljana error


Občina: 
KranjOče je bil krojač in posestnik.  V domačem kraju je obiskoval dvorazrednico. Od leta 1840 je bil trgovski vajenec in pomočnik v Krškem.
Leta 1849 je prišel v Ljubljano k tvrdki I. C. Mayer, kjer je služboval 12 let. Leta 1864 je prevzel čitalniško gostilno v Ljubljani. Naslednje leto mu je tvrdka Fr. Ks. Souvan iz Ljubljane poverila vodstvo svoje trgovine (prej Konr. Bleiweisove) v Kranju. Čez 3 leta se je preselil k Souvanu in tu sodeloval do 1874, ko je postal delničar in blagajnik banke Slovenije. Po njenem polomu se je 1882 zopet vrnil k Souvanu in ostal pri tvrdki do svoje smrti.
V trgovskem poklicu je bil dobro izobražen, poleg nemščine je obvladal francoščino, angleščino in italijanščino. Kot odločen narodnjak se je zlasti izkazal kot probuditelj slovenske turistike. Okoli sebe je zbiral za alpski svet vnete rodoljube, ki so pripravili pot za ustanovitev planinske organizacije, iz katere je nastalo Slovensko planinsko društvo leta 1892. To društvo je ob vsaki priliki izdatno gmotno podpiral. Tako je za kritje stavbnih stroškov, po njem imenovane koče na Golici, daroval 7000 kron in v oporoki določil Slovensko planinsko društvo za svojega glavnega dediča.
Prepotoval je vso Gorenjsko, bil leta 1858 prvič na Stolu, 1865 na Grintovcu, 1866 se je prvič povzpel na Triglav, ki ga je nato obiskal še 18 krat. Leta 1872 je bil na Großglocknerju, 1874 pa na Učki.
V Novicah je o svojih turah priobčeval  navdušene opise.

Dela:
Izhod na Triglav, V Ljubljani 1866
Potovanje na Véliki Zvonik (Grossglockner), V Ljubljani 1872
Ersteigung des Grossglockner : von Heiligen Blut aus am 7. August 1872 : als Manuscript gedruckt, Laibach : F. Kadilnik, 1872
J. Oblak: Golica in Kadilnikova koča : zgodovinske potopisne črtice, V Ljubljani 1905 (vsebuje tudi Popotna pisma Franceta Kadilnika)


Literatura
M. Raztresen: Znamenita tura Franceta Kadilnika, Poti h goram - tretja kronika kranjskih planincev, Kranj 2011, str. 26-30
error


Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   Planinsko društvo Jesenice.si
link   Planinski muzej.si
link   dlib.si
link   RTV SLO.si
link   dlib.si
link   dlib.si (Slovenski narod; Listek
link   dlib.si
link   dlib.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 11.12.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5