gorenjci.si gorenjci.si
xJUVAN Polonica
Foto: dLib
Galerija slik
JUVAN Polonica JUVAN Polonica JUVAN Polonica JUVAN Polonica JUVAN Polonica JUVAN Polonica JUVAN Polonica JUVAN Polonica JUVAN Polonica JUVAN Polonica Zapri JUVAN Polonica
Foto: dLib
Foto: dLib
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

JUVAN, Polonica


Rojena: 
6. februar 1884, Mengeš
Umrla:  28. januar 1952, Ljubljana error


Občina: 
Cerklje na GorenjskemLjudsko in meščansko šolo je obiskovala pri uršulinkah v Ljubljani, dramsko med letoma 1900 in 1902 pri Inemannu, od 1918 pa se je učila pri Nučiču.
Od 2. novembra 1900 do upokojitve je bila članica ljubljanskega gledališča, najprej Opere, nato Drame. Poleg karakternih vlog so se ji najbolj posrečili kmetski ženski liki. Najprej se je uveljavila leta 1918 v vlogi Majde v Divjem lovcu, nato pa v naslovnih vlogah Vdove Rošlinke C. Golarja in Veleje A. Novačana. Izstopala je v upodobitvah Cankarjevih likov Minke, Kalandrovke, Mrmoljevke in županje. Prepoznavne so bile njene vloge v naturalističnih drama Reza, Hana in Peachumka. Velko pohvale je doživela v naslovni vlogi Gospe ministrice B. Nušiča.
Za Cerkljane je še posebno zanimivo, da je v svojih zgodnjih vlogah večkrat nastopala s Cerkljanom, Ignacijem Borštnikom.
Pokoj sta z možem Rudolfom preživljala v svoji vili "Polonci" v Cerkljah. V tem času je bila duša igralske skupine cerkljanskega KUD-a, ki je pod njenim vodstvom dosegla visoko raven, saj je na takratnih republiških tekmovanjih amaterskih odrov dosegala najvišja mesta. Poleg iger z manjšo zasedbo je režirala tudi Goljevo Sneguljčico z množično igralsko zasedbo.
V Cerkljah sta preživljala počitnice in kasneje pokoj tudi Poloničina hči Vida in njen mož Slavko Jan, oba gledališka umetnika.
Literatura
Osebnosti od A do L, Ljubljana 2008

error


Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   Cerklje.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 11.10.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5