gorenjci.si gorenjci.si
xJURGELE Marija Marjeta
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
JURGELE Marija Marjeta JURGELE Marija Marjeta JURGELE Marija Marjeta JURGELE Marija Marjeta JURGELE Marija Marjeta JURGELE Marija Marjeta JURGELE Marija Marjeta JURGELE Marija Marjeta JURGELE Marija Marjeta JURGELE Marija Marjeta Zapri JURGELE Marija Marjeta
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

JURGELE, Marija Marjeta


Rojena: 
6. julij 1940, Kranj
Umrla:  , error


Občina: 
KranjKratek čas je živela v Novem mestu in v Ljubljani, že dolgo let pa stanuje v Kranju.
Končala je učiteljišče ter diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz slovenščine in nemščine.
Bila je predmetna učiteljica slovenščine in nemščine na osnovnih šolah Staneta Žagarja in Jakoba Aljaža v Kranju. Poučevala je tudi na Ljudski univerzi v Kranju.
Podeljena ji je bila nagrada za uspešne prosvetne delavce in mala Prešernova plaketa za gledališko dejavnost leta 1986.

Prve pesmi je zapisovala že pri dvanajstih letih. Od tedaj se ji je nabralo toliko ljubezenskih in osebno izpovednih pesmi, da je lahko konec leta 2010 s pomočjo brata Pavleta Košoroka izdala tri pesniške zbirke. V zbirki Skrivnosti srca so zbrane ljubezenske pesmi, ki jih je pesnica posvetila pokojnemu možu. V njih izkazuje doživljanje ljubezni v različnih življenjskih obdobjih, dotika se hrepenenja po ljubezni, erotike, strasti, romantičnih doživetij in tudi boleče izgube moža, na katero se nanaša tudi najbolj pretresljiva pesem Zadnje slovo. V drugem delu so pesmi o naravi, iz katerih veje pesničin odnos in veliko spoštovanje do nje.
V zbirko Neskončnost občutij je nanizala pesmi svojih najglobljih občutkov in razmišljanj, v drugem delu pa je kritična do družbe in časa, v katerem živimo. V svojo tretjo zbirko Priprta vrata spominov je zajela priložnostne ter jubilejne pesmi za prijatelje in sorodnike. Desetega decembra 2010 v Društvu upokojencev Kranj na literarnem večeru predstavila nekatere pesmi iz svojih zbirk.
Želi si, da bi kmalu izdala samostojno zbirko otroških pesmi, pri pisanju katerih jo navdihuje predvsem njenih šest vnukov. Pesniškega navdiha ji ne manjka, najpogosteje pa verze kuje zvečer in ponoči.
Ker od trinajstega leta piše tudi dnevnik, želi nekoč izdati še spomine.

Poleg pisanja pesmi in spominov  prepeva v mešanem pevskem zboru Iskra Kranj, pleše v šenčurski folklorni skupini, enkrat tedensko se z upokojenci poda v hribe, smuča, teče na smučeh in veliko potuje po svetu.

Pesniške zbirke:
Skrivnosti srca, Kranj 2010
Neskončnost občutij , Kranj 2010
Priprta vrata spominov, Kranj 2010Literatura
A. Hartman: S pesmimi v tančino čustev, Gorenjski Glas, 7.2.2011, str.25
error


Glej tudi

link   Gorenjskiglas.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 6.5.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5