gorenjci.si gorenjci.si
xJONTEZ Ivan
Foto: Neznan
Galerija slik
JONTEZ Ivan JONTEZ Ivan JONTEZ Ivan JONTEZ Ivan JONTEZ Ivan JONTEZ Ivan JONTEZ Ivan JONTEZ Ivan JONTEZ Ivan JONTEZ Ivan Zapri JONTEZ Ivan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

JONTEZ, Ivan


Rojen: 
2. oktober 1902, Cerklje na Gorenjskem
Umrl:  1. maj 1979, Cleveland (ZDA) error


Občina: 
Cerklje na GorenjskemO njegovi mladosti je znano le to, da je v domačem kraju končal ljudsko šolo, nato pa je služil kot hlapec. Po prvi svetovni vojni se je najprej izselil v Kanado, 1929 pa v ZDA. Od delavca v tovarnah je napredoval do uradnika in trgovca. Nekaj časa je delal v uredništvih Prosvete in Proletarca. Od začetka do srede 1937 je urejal Enakopravnost in v letih 1941 in 1942 literarno revijo Cankarjev Glasnik.
Podrobnosti iz njegovega življenja po drugi svetovni vojni ne poznamo. Znan je le njegov politični preobrat iz izrazite levice pred vojno na desnico po vojni.
V domovini na seznamu nezaželenih piscev zaradi svojih odkritih protirežimskih stališč.
Velja za najplodovitejšega slovenskega literata v Severni Ameriki, saj je eden redkih, ki je tam izdal več samostojnih knjig. Pisal je v slovenskem in angleškem jeziku. Med slovenskimi deli sta poleg črtic in vrste daljših pripovedi najpomembnejša romana Senca preko pota (1940) in Jutro brez sonca (1949).  V angleščini je napisal roman Trouble on East Green Street (1956).
Poleg proze je ves čas pisal tudi poezijo. Tematika njegovih pesmi je v začetku ljubezenska, kasneje socialna, včasih tudi religiozna. Med drugo svetovno vojno se je poleg lirike posvečal tudi epiki. Uspešen je bil tudi v otroških in šaljivih pesmih.
Literatura
Osebnosti od A do L, Ljubljana 2008
J. Petrič: Ivan Jontez, Slovenska izseljenska književnost, Ljubljana 1999, Severna Amerika, zv.2, str. 410
B. Gantar Močnik: Pregled literarnega opusa cerkljanskih piscev v 19. in 20. stoletju s posebno obravnavo vpliva rodnega okolja na njihovo ustvarjanje : diplomsko delo, Cerklje na Gorenjskem 2003
error


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 11.10.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5