gorenjci.si gorenjci.si
xJERMAN Andrej (Jerry)
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
JERMAN Andrej (Jerry) JERMAN Andrej (Jerry) JERMAN Andrej (Jerry) JERMAN Andrej (Jerry) JERMAN Andrej (Jerry) JERMAN Andrej (Jerry) JERMAN Andrej (Jerry) JERMAN Andrej (Jerry) JERMAN Andrej (Jerry) JERMAN Andrej (Jerry) Zapri JERMAN Andrej (Jerry)
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

JERMAN, Andrej (Jerry)


Rojen: 
30. september 1978, Kranj
Umrl:  , error


Občina: 
TržičJerman je najuspešnejši tekmovalec v hitrih disciplinah v celotni zgodovini slovenskega alpskega smučanja.
Takoj ko je shodil, je že stopil na smuči. Pri dobrih treh letih je z očetom Jankom presmučal legendarni plaz na smučišču Zelenica. S šestimi leti se je, tako kot starejši brat Izidor, včlanil v Smučarski klub Tržič, katerega član je še danes.
Z izjemno voljo je premagal številne poškodbe in nerazumevanje vodilnih na Smučarski zvezi  za hitre discipline. Prvo resno poškodbo je doživel pri 13. letih, ko si je zlomil obe nogi. Po strahovitem padcu na Petelinjem grebenu si je na treningu smuka prvič poškodoval kolenske vezi. Sledila je ponovna poškodba kolena med poletnimi pripravami na ledeniku Zermatt. V sezoni 2004/2005 si je že tretjič poškodoval koleno. Doživel je tudi kompliciran zlom zapestja, poškodbe rame itd. Zdravniki so mu vedno znova napovedovali konec kariere ali vsaj izgubo sezone, a po dolgotrajnih rehabilitacijah se je  vedno ponovno pobral in tekmoval naprej.

Že v mladih letih je veliko obetal, saj se je v kategoriji dečkov enakovredno kosal z leto ali dve starejšimi tekmovalci. Prvi večji smučarski uspeh je dosegel, ko je zmagal na enem izmed največjih tekmovanj na svetu za dečke (Pokal Pinochio, Italija). V mladinski konkurenci je bil njegov največji uspeh 2. mesto v superveleslalomu na svetovnem mladinskem prvenstvu v Megèvu leta 1998. V svetovnem pokalu je pričel nastopati leta 1999. Udeležil se je zimskih olimpijskih iger v Salt Lake Cityju (2002) in Torinu (2006) ter svetovnih prvenstev v St. Moritzu (2003), Bormiu (2005) in Åreju (2007). Takoj po tem svetovnem prvenstvu je sledil za Jermana in slovensko alpsko smučanje sanjski vikend v Garmisch- Partenkirchnu. 23. februarja 2007 je postal prvi slovenski zmagovalec v smuku na tekmah za svetovni pokal. Po dveh uvrstitvah na zmagovalni oder je v Bormiu v sezoni 2009/10 še drugič zmagal na smuku za svetovni pokal. 
Najbolj je bila uspešna sezona 2007/2008. Postal je eden najboljših tekmovalcev v hitrih disciplinah na svetu. Dosegel je 13 uvrstitev med najboljših 15, v seštevkih posameznih disciplin pa je bil 7. v smuku, 17. superveleslalomu in 9. superkombinaciji.
Literatura
J. Bertole: Tina Maze in Andrej Jerman,  PIL : Pisani list, 2010, št. 6 (feb.), str. 18-20
J. Košnjek: Zmago delim s staršema : Andrej Jerman iz Tržiča, rojen 30. septembra 1978, najboljši slovenski smukač, Gorenjski glas 2007, št. 20 (9. mar.), str. 11

error


Glej tudi

link   Wikipedija.org
link   osebna stran
link   Jerryfanclub.com
link   Facebook.com
link   Delo.si
link   Moškisvet.com
link   Google.si - videoposnetki
link   Postanivojak.si
link   Dnevnik.si
link   Žurnal24.si
link   Gorenjskiglas.si
link   SLOSKI.si
link   Gorenjskiglas.si
link   planet9.si
link   Delo.si
link   Siol.net
link   SLOSKI.si
link   Playboy.si
link   Gorenjskiglas.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 29.3.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5