gorenjci.si gorenjci.si
xJELENC Luka
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik
JELENC Luka JELENC Luka JELENC Luka JELENC Luka JELENC Luka JELENC Luka JELENC Luka JELENC Luka JELENC Luka JELENC Luka Zapri JELENC Luka
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

JELENC, Luka


Rojen: 
16. oktober 1857, Dražgoše
Umrl:  4. november 1942, Ljubljana error


Občina: 
ŽeleznikiLeta 1875 je končal šolanje na nižji gimnaziji v Kranju. Potem se je šolal na učiteljišču v Ljubljani. Maturiral je leta 1881. Izpit za poučevanje na meščanski šoli je naredil leta 1898.
Od leta 1881 dalje je služboval v Hotiču pri Litiji, med leti 1882-99 v Šenčurju pri Kranju, nato na prvi deški osnovni šoli v Ljubljani, kjer je bil med leti 1919-24 tudi ravnatelj. Po upokojitvi 30. junija 1924 je živel v Ljubljani.
V Šenčurju je dosegel, da so namesto prejšnje enorazrednice dobili dvorazrednico. Ustanovil je bralno in gasilsko društvo. Ustanovil učiteljsko društvo za kranjski okraj. Bil je dolgoletni član Narodno napredne stranke in član njenega vodstva. Med leti 1895-1920 je bil predsednik Zaveze jugoslovanskih učiteljskih društev, ki se je leta 1920 spremenila v UJU-poverjeništvo Ljubljana, v katerem je bil do leta 1926 član glavnega odbora. Organiziral je liberalno učiteljstvo. Bil je prvi predsednik Učiteljske tiskarne. Bil je član vodstva učiteljske hranilnice in posojilnice. Bil je pravni svetnik Tovarne učil in šolskih potrebščin. Bil je zastopnik učiteljstva v višješolskem svetu. Bil je med soustanovitelji Zvončka in Edinstva. Dopisoval je v Edinstvo, Učiteljskega tovariša, Popotnika, Slovenski narod, Rodoljuba in Jutro. Ob 25 letnici Zaveze avstrijskih jugoslovanskih učiteljskih društev je napisal spominski spis. Med leti 1905-15 je urejal Ročni zapisnik slovenskega učiteljstva.
Bil je odlikovan z redom sv. Save IV. stopnje in z Belim orlom.

Literatura
Slovenski biografski leksikon, 1. knjiga, Ljubljana 1925-32
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008
error


Glej tudi

link   dLib - fotografije, članki


Prispeval/-a: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 29.10.2010, Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5