gorenjci.si gorenjci.si
xHUBAD Josip
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik
HUBAD Josip HUBAD Josip HUBAD Josip HUBAD Josip HUBAD Josip HUBAD Josip HUBAD Josip HUBAD Josip HUBAD Josip HUBAD Josip Zapri HUBAD Josip
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

HUBAD, Josip


Rojen: 
1. marec 1850, Vodice (na Gorenjskem)
Umrl:  31. oktober 1906, Veliki Lošinj (HRV) error


Občina: 
VodiceLjudsko šolo je obiskoval pri frančiškanih v Kamniku. Med leti 1863-71 je obiskoval gimnazijo v Ljubljani. Naravoslovne znanosti je študiral na univerzi na Dunaju. V letih 1874-75 je poučeval na meščanskih šolah na Dunaju. Med leti 1875-79 je bil vzgojitelj pri baronu Morpurgo v Trstu. Leta 1876 je bil tudi suplent na državni gimnaziji v Trstu. Leta 1880 je v Trstu napravil profesorski izpit. Dobil je mesto kandidata na gimnaziji na Dunaju. Nato je postal suplent na višji realki in nižji gimnaziji v osmem okraju, kar je ostal do leta 1884. Dve leti je bil tudi domači vzgojitelj pri grofu Wodzickem.
Leta 1884 je prišel na nižjo gimnazijo v Kranj. Leta 1878 je bil dodeljen na gimnazijo v Ljubljani. Leta 1894 se je vrnil na gimnazijo v Kranj. Postal je njen ravnatelj. Gimnazijo je vodil dvanajst let. Pozidal je novo stavbo in jo na novo opremil.
V mladosti je veliko potoval. Obiskal je mdr. tudi Francijo, London, Italijo, Nemčijo, Varšavo, Petrograd.
Leta 1892 je v Ljubljani izdal učbenik za osmi razred osnovne šole z naslovom Prirodopis za ljudske in meščanske šole v treh delih. Učbenik je napisal po učnem načrtu za osmi razred. Gmotno mu je priskočil na pomoč Kranjski deželni odbor. Istega leta je iz nemškega v slovenski jezik prevedel brošuro Smrekov prelec. Članke o naravi in o opazovanju le-te je napisal za Izvestje druge državne gimnazije v Ljubljani, Slovenki narod in Popotnika.
Zanimal se je za vode v okolici Ljubljane. Raziskoval je povzročitelja račje kuge. Njegovo zbirko preparatov človeške ribice hrani zoološki muzej na Dunaju.


Dela:
Prirodopis za ljudske in meščanske šole v treh delih, 1892.


Literatura
Slovenski biografski leksikon, 1. knjiga, Ljubljana 1925-32
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008
error


Glej tudi

link   Europeana
link   dLib - fotografije, članki


Prispeval/-a: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 3.11.2016, Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5