gorenjci.si gorenjci.si
xGOLOB Berta
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
GOLOB Berta GOLOB Berta GOLOB Berta GOLOB Berta GOLOB Berta GOLOB Berta GOLOB Berta GOLOB Berta GOLOB Berta GOLOB Berta Zapri GOLOB Berta
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

GOLOB, Berta


Rojena: 
9. avgust 1932, Ljubljana
Umrla:  , error


Občina: 
KranjDiplomantka slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je kot učiteljica zaposlila na osnovni šoli v Preddvoru; v tem obdobju je nastala njena prva knjiga, zbirka pretresljivih drobnih zgodbic o otrocih, njenih učencih iz preddvorskega Prehodnega mladinskega doma (Sovražim vas, 1976). Po tem prvem izletu v pisateljske vode je pisateljevanje postalo stalnica, ob redni zaposlitvi ter kasneje po upokojitvi ves čas piše in izdaja.
Za svoje književno ustvarjanje in pedagoško delo je prejela več nagrad, med drugim Levstikovo nagrado in Trubarjevo plaketo ter Žagarjevo nagrado za pedagoško, didaktično, strokovno in mentorsko publicistično delo
Berta Golob je v aktivnem obdobju zamenjala kar nekaj zaposlitev oz. poklicev: po letih poučevanja je štiri leta kot knjižničarka vodila pionirski oddelek knjižnice v Kranju, zatem lektorirala na radiu Ljubljana, v letih pred upokojitvijo pa opravljala delo pedagoške svetovalke v kranjski enoti Zavoda RS za šolstvo.
Ves čas živi (in piše) v rojstni hiši v Struževem pri Kranju.

Spomine na otroška in šolska leta ter leta poučevanja je zbrala pod naslovi Skrinja iz babičine bale (1986), Drobne zgodbe (1980), Šolske razglednice (1990).
S področja slovenskega jezika, slovnice, pravopisa je izdala več poljudnih priročnikov in učbenikov, namenjenih predvsem mlajšim učencem: Igrarije – besedne čarovnije, Sporočanje: vaje za slovenski jezik, Jezikovni vozli (vse 1988), Žive besede (1982) itn. Je avtorica odličnih knjig z (i)zbranimi portreti slovenskih avtorjev: Znani obrazi (1980), Srce ustvarja, roka piše (1983), Od zvezd in nazaj (1995). Sodelovala je pri izboru besedil za osnovnošolska berila ter prispevala številne spremne besede v knjigah pisateljskih kolegov.
Ob leposlovnih in strokovnih vsebinah je izdala okrog 20 knjižic z nabožno tematiko, med njimi tudi pobarvanke za otroke.
Literatura
Enciklopedija Slovenije, 3. knjiga, Ljubljana 1989
B. Hofman: Iskani in najdeni svet, Ljubljana 1988
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008
error


Glej tudi

link   Wikipedija
link   Jezik in slovstvo
link   Družina
link   dLib - fotografije, članki
link   HerminaKrt.si


Prispeval/-a: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 16.12.2010, Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5