gorenjci.si gorenjci.si
xGABER Ante
Foto: dlib
Galerija slik
GABER Ante GABER Ante GABER Ante GABER Ante GABER Ante GABER Ante GABER Ante GABER Ante GABER Ante GABER Ante Zapri GABER Ante
Foto: dlib
Foto: dlib
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

GABER, Ante


Rojen: 
16. maj 1883, Škofja Loka
Umrl:  9. januar 1954, Ljubljana error


Občina: 
Škofja LokaV rojstnem kraju je obiskoval ljudsko šolo. Gimnazijo je delal v Kranju in na Sušaku. Maturiral je leta 1903. Umetnostno zgodovino je študiral na Dunaju. Med študijem in pozneje je veliko potoval po Nemčiji, Balkanu, Italiji.
Po končanem študiju je živel v Škofji Loki. Leta 1913 se je zaposlil v Etnografskem muzeju v Beogradu. Leta 1914 je dobil službo na gospodarskem ministrstvu v Beogradu. Med prvo vojno je bil leta 1915 konfiniran. Leta 1916 je postal vojak v avstrijski vojski. Leta 1919 je bil nekaj časa upravitelj Riklijevega zdravilišča na Bledu. Potem se je zaposlil pri pošti v Ljubljani. Postal je strokovnjak za filatelijo.
V takratne časopise, revije Dom in svet, Slovenec in Jutro je pisal kritične prispevke o slovenski umetnosti. Posebej natančno je spremljal delo slovenskih impresionistov. Bil je navdušen zbiralec folklornega gradiva in starin. V tujih časopisih je objavil več fotografij slovenske narodne umetnosti. Bil je navdušen filatelist. Urejeval je prvi slovenski filatelistični list Kolektor, ki je izhajal med leti 1924-33. Urejeval je tudi filatelistično prilogo Jutra Filatelija. Napisal je več prispevkov o slovenskih znamkah. Štejejo ga za začetnika strokovnega raziskovanja zgodovine slovenskega novinarstva. Napisal je knjigo Skozi stoletja za našim novinarstvom.Dela:
Skozi stoletja za našim novinarstvom, 1937.Literatura

Slovenski biografski leksikon, 1. knjiga, Ljubljana 1925-32
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008
Enciklopedija Slovenije, 3. zvezek, Ljubljana 1989

error


Glej tudi

link   dLib - fotografije, članki
link   Wikipedia.org
link   Slovenski biografski leksikon.si
link   RTVSLO.si


Prispeval/-a: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 15.5.2011, Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5