gorenjci.si gorenjci.si
xGAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik
GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata Zapri GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ Zlata
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

GAŠPERŠIČ OGNJANOVIĆ, Zlata


Rojena: 
17. marec 1931, Kropa
Umrla:  , error


Občina: 
RadovljicaPetje je študirala najprej na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, potem pa na Akademiji za glasbo prav tam, pri prof. J. Födransperg in prof. K. Košej-Novak. Pela je v Komornem zboru RTV Slovenija. Diplomirala je na Akademiji za glasbo leta 1980. Njen prvi nastop v operi v Ljubljani je bil leta 1953. Nastopila je v vlogi Siebel, stranski vlogi v Gunodovi operi Faust. Med leti 1954-84 je bila solistka opere v Ljubljani. Leta 1958 se je udeležila pevskega tekmovanja v Toulousu. Prejela je srebrno medaljo. Znana je bila kot zelo muzikalna, inteligentna pevka, ki obvlada širok repertoar vseh slogov, od baroka do moderne tuje in slovenske glasbe. Nastopala je z mnogimi orkestri in ansambli. Izvedla je precej krstnih izvedb slovenskih samospevov in ciklov.
Med njene najboljše operne vloge štejejo: Tatjana (Čajkovski, Evgenij Onjegin), Grofica (Mozart, Figarova svatba), Judita (Bartok, Grad vojvode Sinjebradca), Dona Maria (Šivic, Cortesova vrnitev) idr. Nastopila je na več kot 1000 opernih predstavah v 65 vlogah in prek 1000 koncertih. Gostovala je tudi v Avstriji, na Češkem, v Italiji, Nemčiji, Kanadi, Sovjetski zvezi in Švici.
Po upokojitvi leta 1984 je honorarno še učila petje na Glasbeni šoli in Srednji glasbeni šoli v Ljubljani.
Za vlogo Judite v Bartokovem Gradu vojvode Sinjebradca je leta 1980 prejela Župančičevo nagrado – nagrada Mesta Ljubljane.
Živi v Ljubljani.

Literatura
Enciklopedija Slovenije, 3. knjiga, Ljubljana 1989
F. Križnar: Portreti gorenjskih glasbenikov, Maribor 2006
error


Glej tudi

link   Dnevnik
link   RTV SLO


Prispeval/-a: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 23.9.2010, Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5